Valorile ROBOR 24.05.2013 (mai 2013)
Indice
Cotatie
ROBOR 1 luna
4,31000%
ROBOR 3 luni
4,29000%
ROBOR 6 luni
4,65000%
  ROBOR 12 luni
4,68000%
contracteze un nou credit cu dobanda variabila, sunt implicit expusi la fluctuatia ratei lunare in functie de evolutia dobanzilor interbancare ROBOR (pentru creditele in ron), EURIBOR (pentru creditele in euro) sau LIBOR (pentru creditele in CHF).

Deoarece majoritatea celor care au avut credite in CHF au fost puternic impactati aprecierea fara precedent a francului elvetian si si-au vazut ratele lunare crescand de la o luna la alta parca fara limite, creditarea in aceasta moneda a scazut dramatic (atat datorita temerii populatiei, cat si datorita masurilor prudentiale adoptate de banci). In urma acestui fapt, principalele doua monede de credit au ramas RON si EUR.

Din cele doua monede ramase, pentru anumite categorii de credite, cum ar fi creditele de nevoi personale fara ipoteca, se poate observa o preferinta a populatiei de a alege leul ca moneda de creditare, stabilitatea acestuia fiind preferata cresterii cursului de schimb euro/ron. In general, pentru creditele acordate pe termen scurt-mediu tendinta este ca moneda creditului sa fie moneda in care clientul obtine veniturile (salariul). De asemenea, un alt motiv pentru care populatia va alege in viitorul apropiat creditarea in lei este aceea ca noul proiect BNR (care este inca in negocieri si urmeaza a fi aprobat) doreste sa limiteze prin masuri severe nivelul creditarii in valuta si sa incurajeze creditarea in moneda locala, respectiv in lei. Mai multe detalii privind noul proiect BNR pot fi citite in articolul "Proiectul BNR: Conditii mai aspre de creditare".

Desi daca alegem leul ca si moneda de creditare suntem feriti de riscul de curs valutar, exista totusi impactul indicelui ROBOR, care poate face valoarea ratei lunare sa creasca. Intradevar, indicele ROBOR impacteaza numai dobanzile variabile, nu si pe cele fixe, dar avand in vedere ca foarte putine banci utilizeaza o dobanda fixa pe toata perioada creditarii (mai ales la creditele garantate, pe perioada lunga), ne putem vedea constransi de multe ori sa acceptam o dobanda variabila.

Pana anul trecut, dobanzile variabile erau stabilite de fiecare banca in parte in functie de ce indice dorea banca respectiva. Nu exista o transparenta a modului de calcul al dobanzilor variabile, iar clientii nu puteau verifica daca banca este corecta cu ei sau nu la stabilirea dobanzilor. Indiferent ca economia crestea sau scadea, in general, dobanzile variabile ale creditelor inregistrau numai un trend crescator, fara a mai scadea vreodata.
Acest lucru a fost schimbat prin OUG50/2010. OUG50/2010 este un act normativ pentru protectia consumatorului in relatia cu bancile, care a fost elaborat de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), analizat de catre ARB si ALB (asociatiile bancilor si institutiilor de leasing din Romania) si aprobat ca si ordonanta de urgenta de catre organele competente.  Cele mai importante informatii privind aceasta ordonanta pot fi citite in articolul "OUG50 - Aspecte relevante privind creditarea persoanelor fizice".

Printre altele, aceasta ordonanta  stabilea faptul ca bancile vor putea utiliza numai dobanzi variabile care sa fie calculate in functie de indici de referinta ai pietei, independenti de vointa bancii, respectiv ROBOR, EURIBOR si LIBOR.

In ultima perioada, ratele creditelor in lei au cunoscut o crestere semnificativa datorita evolutiei ROBOR, astfel, toti cei care au credite in ron cu dobanda variabila, s-au vazut nevoiti sa achite rate mai mari decat in trecut.

Ca si in cazul indicelui EURIBOR, si indicele ROBOR are mai multe cotatii, respectiv: ROBOR 1M (Robor la 1 luna), ROBOR 3M (la 3 luni), ROBOR 6M si ROBOR 12M. Indicii cei mai utilizati de banci pentru stabilirea nivelului dobanzilor variabile sunt ROBOR 3M si ROBOR 6M.

Valorile actualizate ale indicelui ROBOR din 24 mai 2013 pot fi vizualizate in tabelul de mai jos:
ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele. Indicele ROBOR se stabileste zilnic si are ca referinta media aritmetica a cotatiilor de dobanda utilizate de zece banci selectate de banca centrala.
ROBOR-ul nu este un indice abstract, rar utilizat, ci din contra, este utilizat de catre toate bancile pentru stabilirea dobanzilor variabile si influenteaza valoarea ratelor lunare la creditele in RON, pe care majoritatea dintre noi le avem la banci.
Pentru a putea intelege exact in ce mod afecteaza indicele ROBOR dobanda unui credit, trebuie in primul rand inteleasa diferenta dintre dobanzile fixe si cele variabile, precum si componenta acestora. Toate aceste informatii sunt prezentate in articolul "Ce este EURIBOR? Evolutia si impactul acestuia asupra creditelor". Pentru a intelege mai bine cum functioneaza acesti indici puteti citi si articolul   'Ce este Libor si cum influenteaza dobanzile in valuta'.
Toate persoanele care au unul sau mai multe credite in derulare, sau doresc sa
25.10.2011
Copyright © 2013 stiri-economice.ro All rights reserved.

In articolul urmator o sa gasiti informatii despre evolutia creditelor si depozitelor in Romania si in UE.
Acest articol face parte din categoria 'Informatii utile pentru cei care au un contract de Leasing sau de Credit'. Pentru a citi alte articole din aceasta categorie va rog intrati aici.
Pentru a vedea evolutia ROBOR 2007-prezent intrati aici.


site search by freefind

Ce este ROBOR si cum influenteaza dobanzile la creditele in lei ?

Daca ti-a placut articolul, urmareste stiri-economice.ro pe ->
Like stiri economice
CLICK AICI PENTRU SHARE PE FACEBOOK