EURIBOR-ul este un indice de referinta pe piata monetara in EURO si reprezinta, practic, rata la care o banca de prim ordin ofera altei banci de prim ordin depozite in zona euro.
Indicele EURIBOR influenteaza in mod direct dobanzile variabile ale creditelor in EURO, neavand nicio influenta asupra dobanzilor fixe.
Daca pana in anul 2010, indicele EURIBOR nu era utilizat in mod obligatoriu in stabilirea dobanzilor variabile aplicabile creditelor pentru populatie, dupa ce a fost aprobata OUG 50/2010 toate bancile si institutiile financiare nebancare au fost obligate sa alinieze modul de calcul al dobanzilor variabile, pentru a exista o cat mai mare transparenta si omogenitate. Astfel, in prezent, dobanzile variabile sunt formate din doua componente: indicele EURIBOR (care este stabilit independent de vointa bancii sau institutiei financiare) si marja bancii (care este fixa si este stabilita inca de la inceputul contractului). Pentru a citi mai multe detalii privind modul de calcul al EURIBOR-ului si privind semnificatia si impactul acestui indice, va invit sa cititi articolul pe care il gasiti aici.
Intrucat majoritatea dintre noi avem credite pe termen mediu sau lung, incheiate cu
dobanzi variabile, am considerat ca fiind utila o imagine de ansamblu asupra evolutiei indicelui EURIBOR in ultimii ani. Am luat ca termen de referinta anul 2007, adica anul care a precedat inceperea simtirii efectelor crizei economice mondiale si in Romania.
Dupa cum se poate constata si din graficul de mai jos, evolutia indicelui EURIBOR pe cele trei perioade ale sale (1 luna, 3 luni, 6 luni) a fost relativ omogena, adica nu au existat diferente de evolutie intre indicele EURIBOR 1 luna si EURIBOR 3 luni pentru acelasi interval temporal.
Privind evolutia indicelui EURIBOR in ansamblu pe durata ultimilor ani, putem constata ca acesta a inregistrat un trend crescator in perioada Ianuarie 2007 - Iunie 2008, ulterior avand parte de o "cadere libera" pana in Ianuarie 2010. Dupa Ianuarie 2010, indicele a avut o usoara crestere, urmata apoi de o usoara descrestere.
Ca si puncte cheie, in ultimii ani se poate constata un maxim inregistrat de EURIBOR in Iunie 2008, minimul fiind inregistrat in momentul scrierii acestui articol - mai 2012, scaderea fiind pentru EURIBOR 6 luni, de exemplu, de la un maxim de 5.130% la un minim de 0.992%.

Evolutie EURIBOR
Scaderea inregistrata in ultimii ani si atingerea valorii minime a indicelui EURIBOR, comparand cu ultimii ani, duce la o scadere importanta a ratelor de credit, prin prisma recalcularii dobanzilor variabile.
Cu toate acestea, cum orice veste buna este umbrita si de influenta unei vesti proaste, asa se intampla si cu bine-venita scadere a indicelui EURIBOR. Pe de o parte ratele care aveau la baza dobanzi variabile au scazut, dar, tinand cont ca majoritatea cetatenilor romani isi castiga veniturile in RON, plata ratelor lunare este direct influentata si de cursul de schimb RON/EUR.
Analizand acelasi interval temporal, am putut constata ca evolutia cursului de schimb RON/EUR a fost una aproape integral crescatoare. Dupa cum se poate vedea si din graficul alaturat, valoarea minima a cursului de schimb RON/EUR a fost inregistrata in Iunie 2007, iar valoarea maxima este inregistrata in momentul scrierii acestui articol - mai 2012. Din punct de vedere strict valoric, diferenta dintre valoarea minima si valoarea maxima a cursului de schimb este de 1,3276 RON/EUR.

Evolutia cursului valutar Euro / RON
Pentru a fi mai usor de adaptat in practica si de inteles influenta evolutiei indicelui EURIBOR si a cursului de schimb RON/EUR, voi exemplifica mai jos impactul acestei evolutii pe un credit real:
-    Dobanda variabila: EURIBOR 6M + 3.5% (marja bancii)
-    Valoare credit acordat: 52,000 EUR
-    Data acordarii creditului: Iunie 2008
-    Data cu care se face comparatia: Mai 2012


Valoarea dobanzii variabile
Valoarea ratei lunare (EUR)
Curs de schimb RON/EUR
Valoarea ratei lunare (RON)
Iunie 2008
8.630%
404.64
3.6475
1475.92
Mai 2012
4.492%
263.23
4.4616
1174,43
In cazul calculului demonstrat mai sus este de mentionat si faptul ca in mod practic transformarea din EUR in RON nu se face la cursul BNR, precum in exemplul de mai sus, ci la cursul fiecarei banci in parte, curs care intotdeauna difera de cursul BNR, uneori existand chiar diferente semnificative, diferente care se regasesc si ele in rata lunara pe care noi trebuie sa o scoatem din buzunar.
Cu toate acestea, se poate observa ca desi cursul a crescut considerabil, scaderea indicelui EURIBOR ne-a ajutat foarte mult si chiar a acoperit cresterea cursului de schimb.
Intrucat nici modificarea evolutiei cursului de schimb si nici modificarea evolutiei indicelui de referinta EURIBOR nu stau in puterea noastra, nu putem decat sa speram in continuare ca indicele EURIBOR isi va mentine pozitia actuala si ca rata de schimb RON/EUR va incepe la un moment dat sa scada, sau, macar nu va mai creste.
Acest articol face parte din categoria 'Informatii utile pentru cei care au un contract de Leasing sau de Credit'. Pentru a citi alte articole din aceasta categorie va rog intrati aici.
Daca ti-a placut articolul, urmareste stiri-economice.ro pe ->

01.06.2012
Copyright © 2013 stiri-economice.ro All rights reserved.site search by freefind

Evolutia indicelui EURIBOR in perioada Ianuarie 2007-2012

CLICK AICI PENTRU SHARE PE FACEBOOK
Like stiri economice