Riscurile neplătirii asigurărilor RCA

0

Asigurarea de raspundere civila auto sau RCA-ul este, conform legislației în vigoare, obligatorie în România.

Din păcate, asta nu înseamnă ca toți conducătorii auto se vor conforma. Conform unor sondaje efectuate în anul 2012, aproape 10% dintre șoferi circulă sau au circulat fără asigurare obligatorie la un moment dat.

Apariția mai multor oferte de RCA ieftin pare să îmbunătățească ușor situația.

riscuri neplatire rcaCe înseamnă asigurarea RCA și de ce unii sunt tentați să “trișeze legea”?
În ciuda faptului că amenzile pentru autovehiculele care circulă fără RCA valabil sunt din ce în ce mai usturătoare, un număr mare de șoferi continuă să circule fără a da atentie acestui detaliu.

Motivul este că RCA-ul acoperă doar daunele produse de autovehiculul șoferului vinovat.

Cu alte cuvinte, RCA-ul acoperă doar situația în care mașina asiguratului lovește o altă mașină, iar asiguratul se face vinovat de accident.

În această situatie, persoana prejudiciată trebuie să ia datele de la persoana vinovată cu care mai apoi se va prezenta la societatea de asigurări.

Societatea de asigurări deschide un dosar de daună și în urma unei analize a pagubelor și situației prezentate, va oferi o sumă de despagubire.

Termenul de acordare a despăgubirilor este de 10 zile.

Acest tip de asigurare este gândit în mod special în interesul participanților competenți la trafic, cei fără amenzi sau accidente la activ, de aceea companiile de asigurări își rezervă dreptul de a crește tariful în funcție de profilul fiecărui șofer.

Modelul este, pe hârtie, foarte eficient, însă este și motivul pentru care șoferii iresponsabili, preferă riscul amenzilor.

Cum pentru aceștia tarifele RCA sunt și mai mari și nu acoperă daunele proprii, asigurarea de raspundere civilă auto rămane pe lista multor alte legi auto ignorate cu bună știință.

Ce riscă cei care nu își fac asigurarea obligatorie RCA?
Pentru cei mai mulți, asigurările de tip CASCO care acoperă orice tip de daună pentru cel care deține polița, indiferent dacă este vinovat sau nu, sunt încă prea scumpe, iar legislația tocmai din acest motiv vine cu obligativitatea asigurării tip RCA.

În mediul online însă, se pot găsi numeroase companii care pun la dispoziția clienților asigurări RCA ieftine.

Pe aceste site-uri de  asigurări online se utilizează de obicei calculatoare RCA cu ajutorul cărora se pot face comparații în timp real între tarifele RCA de la diverse companii de asigurări.

În consecință, prețul nu este o scuză validă pentru cei care intenționează sa circule fără asigurare RCA, mai ales că amenzile practicate sunt între 1000 și 2000 de lei, plus reținerea talonului și a plăcuțelor de înmatriculare, iar dovada de la politie este fără drept de circulație.

Circulând fără asigurarea obligatorie, se riscă pierderea talonului și amenzi usturătoare, de cel puțin câteva ori mai mari decât tarifele RCA de la cel mai ieftin asigurător online.

Ce se întâmplă în cazul unui accident în care un șofer neasigurat este găsit vinovat?
În cazul în care un accident este provocat de un șofer neasigurat, în momentul în care poliția ajunge la locul faptei pentru a face sesizările de rigoare, asigurarea RCA este cerută la control în mod automat.

În lipsa asigurării RCA, se aplică amenda contravențională de 1000 până la 2000 de lei și reținerea documentelor de înmatriculare ale mașinii până în momentul în care se face dovada plății asigurării obligatorii.

În acest moment, chiar dacă șoferul găsește cel mai ieftin RCA, prețul total se va ridica la peste 1000 lei, cumulând asigurarea pe 6 luni cu jumătate din minimumul amenzii care se plătește în 48 de ore, adică de aproximativ 5 ori mai mult decat încheierea asigurării în condiții normale pe jumătate de an.

Vinovatul este de asemenea obligat să plătească despăgubiri victimei.

În cazul în care șoferul vinovat nu deține asigurare RCA, plata trebuie făcută din propriul buzunar. În cazul în care acesta nu dispune de sursa necesară, victima îl poate acționa în instanță.

La o prima vedere, este vorba de pagube de cel puțin 2000-3000 de lei, putându-se ajunge chiar la sume exorbitante dacă autoturismul lovit este unul foarte scump, pagube ce ar putea fi evitate încheind polița de asigurare obligatorie.

Dacă banii sunt o problemă, atunci opțiunea ideală sunt site-urile de asigurări online, site-uri ce pun la dispoziția clienților cele mai mici tarife RCA de pe piață.

Pe acest tip de site-uri, asigurarea se poate încheia în câteva minute, cu garanția unui RCA ieftin, livrat gratuit, fără ca șoferul să fie nevoit să se deplaseze la ghișee sau să se miște din fața calculatorului.

În doar câteva minute, cât durează încheierea asigurării RCA online, se pot scuti câteva mii de lei ce ar trebui plătiți în nefericitul caz al unui accident.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.