Cele mai mari chirii din lume

0

Locuitorii Bucureștiului deplâng constant faptul că prețurile chiriilor au atins cote alarmante și asta pe bună dreptate! Însă se poate și mai rău – există oraşe unde puteți plăti pe chirie mai mult chiar decât câștigați într-o lună. Așa se întâmplă în Beijing.

Global Cities Business Alliance a publicat recent un raport cu privire la costul și accesibilitatea locuințelor în cincisprezece orașe din lume, din care reiese că deși cele mai ridicate prețuri absolute ale chiriilor sunt în Statele Unite, în Asia chiriile reprezintă cea mai mare pondere ca si cheltuieli din venitul cetățenilor, comparativ cu celelalte țări.

Conform respectivului studiu, chiria lunară în Beijing este de 122.9% din salariul mediu lunar, ceea ce înseamnă că persoanele care câștigă un salariu mediu lunar nu își permit să achite integral chiria.

chirie casăBeijing este singurul oraș din listă în care prețurile chiriilor depășesc veniturile salariale, orașele metropolitane ale Chinei fiind preponderente pe aceasta listă. Hong Kong se află pe locul trei cu 64%, iar Shanghai este pe locul cinci cu 58.3%.

Top cinci este completat de orașul Abu Dhabi, care se află pe locul doi (69.5%) și New York, care ocupă a patra poziție (63.1%).

Orașele din Statele Unite se află în capul listei în ceea ce priveşte prețurile absolute, San Francisco fiind cel mai scump oraș, plasat înaintea New York-ului.

În medie, prețurile chiriilor din San Francisco ajung la 2824$ pe lună și au înregistrat o majorare cu până la 67% începând cu anul 2009, aceasta fiind cea mai rapidă creștere înregistrată dintre cele cincisprezece orașe menționate în raport. New York-ul a căzut pe locul secund, cu un preț mediu al chiriei de 2629$.

Studiul a analizat, de asemenea, și durata navetei spre locul de muncă, acest indicator fiind adesea un barometru extrem de relevant pentru gradul de fericire al populației.

Mexico City se află în vârful listei, cu 113 minute / zi, cât durează naveta, Beijing și Shanghai fiind celelalte două orașe care urmează în acest clasament, cu timpi de deplasare de peste 100 de minute zilnic.

La celălalt capăt al listei, locuitorii orașului San Francisco petrec, în medie, mai puțin de o oră pe zi pentru deplasarea către locul de muncă, lucru care îi face să digere mai bine prețul chiriei lunare de 2824$.

Prețurile ridicate ale chiriilor și timpii creșcuți ai navetei în orașele Beijing și Shanghai sunt pur și simplu un indicator al dezvoltării demografice și al cererii de locuințe. În ultimii zece ani, populația Beijing-ului a crescut mai mult de două ori, ajungând la peste 20 de milioane de locuitori.

În plus, pe baza datelor deținute, studiul a mai analizat implicațiile economice și sociale. S-a concluzionat că dacă prețul chiriilor din Beijing ar fi fost mai accesibil, s-ar fi putut observa o creștere potențială a ocupării forței de muncă cu peste 400,000 de locuri de muncă.

Prin urmare, data viitoare când un locuitor al Bucureștiului se plânge cu privire la chirie, să îi comunicați că ar putea măcar să se consoleze cu gândul că nu este nevoit să plătească peste 120% din salariu său lunar pe chirie (este vorba de salariul mediu net – 2300 RON în 2017).

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.