Informații economice iulie 2017

0

– Comerțul online din România a înregistrat în 2016 cea mai mare creștere din Europa, de 38%, mai mult decât dublu față de media europeană, de 15%. Valoarea tranzacțiilor online a ajuns la 2.5 miliarde de euro. Totuși, chiar dacă a înregistrat cea mai mare creștere din UE, România este una dintre cele mai slab dezvoltate țări în ceea ce privește comerțul online.

– Bugetul de stat a încheiat primele șase luni ale acestui an cu un deficit de 0,77% din PIB, în crestere de la 0,51% din PIB în aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile au urcat cu 8,2%. În ceea ce privește cheltuielile, cele cu salariile bugetarilor au crescut cu aproape 20%, în timp ce investițiile sunt la jumătate față de aceeași perioada a anului trecut.

– Conform INS, în primele 7 luni ale anului afacerile din comertul cu amanuntul au crescut cu 8.1%. Această creștere a fost alimentată în special de vânzările de carburanți (10.7%), produse nealimentare (10.6%) și produse alimentare, băuturi și tutun (3.8%).

– Conform INS, salariul mediu brut pe economie a crescut cu 0,5% în iulie față de luna anterioară, până la 3.329 lei, în timp ce valoarea netă s-a situat la 2.391 de lei, în urcare cu 11 lei (+0,5).

– Compania Naționala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis pe platforma SEAP contractele pentru cele două capete ale autostrăzii Pitești-Sibiu. Acestea sunt cele mai ușoare secțiuni ale autostrăzii, în special din cauză că nu traversează munții. Valoarea celor două tronsoane este de aproximativ 500 milioane euro fără TVA.

– Bucureștiul va avea o a doua centură peste 4 ani. Aceasta va fi construită la profil de autostradă, va avea 52 de kilometri și va fi denumită Ring 0 sau Centura Sud București. Costul total al investiției va fi de aproximativ 580 milioane de euro.

– Compania americana Raytheon, unul dintre contractorii din contractul României de achiziție a rachetelor Patriot din Statele Unite, ar putea obține un profit de aproape 500 de milioane de dolari din tranzacția de aproape 4 miliarde de dolari.

România urmează să achiziționeze 28 de statii de lansare M903 de la Raytheon, cu sisteme radar și de control, 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM de la Raytheon și 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 fabricate de Lockheed Martin.

lan de grau

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.