Informații economice septembrie 2017

0

– Datoria externă totală (publică şi privată) a fost în septembrie 2017 de 93,2 miliarde de euro, faţă de 94 de miliarde de euro în august 2017. Faţă de decembrie 2016, datoria externă totală este mai mare cu 294 de milioane de euro.

– Datoria publică directă şi garantată a scăzut în septembrie faţă de august cu 947 de milioane de euro, iar datoria externă totală (publică şi privată) s-a redus şi ea cu 873 milioane euro, conform datelor publicate de BNR.

Produsul Intern Brut al României a crescut în primele şase luni din 2017 cu 5,8% pe seria brută, iar în al doilea trimestru creşterea a fost de 1,6% faţă de trimestrul anterior şi de 5,9% faţă de acelaşi trimestru din 2016.

– Guvernul a anunțat că toate contribuțiile datorate de angajator vor fi mutate de la 1 ianuarie la angajat, responsabilitatea achitării lor rămânând în continuare la angajator. Mutarea presupune creșterea valorii salariului brut cu valoarea acestora, ceea ce va conduce în anumite cazuri la diminuarea salariului net.

În pachetul de măsuri se anunță și diminuarea contribuțiilor sociale, dar și a impozitului pe venit de la 16% la 10%.

– În primele nouă luni ale anului exporturile au fost de 46,6 miliarde euro, iar importurile 55,5 miliarde euro. Astfel, deficitul balanței comerciale a ajuns în primele nouă luni la aproximativ 8.9 miliarde euro, mai mare cu aproximativ 2 miliarde de euro față de perioada similară a anului 2016. Numai în septembrie 2017 deficitul a fost de peste un miliard de euro.

ROBOR la trei luni, indicele în funcție de care se actualizează dobânzile la majoritatea creditelor în lei, cu dobândă variabilă, s-a dublat în mai puțin de o lună. Indicatorul a ajuns la 1,58% pe an, în creștere semnificativă de la 0.71% pe an la începutul lunii septembrie 2017.

Un trend similar au avut și indicii ROBOR 6M și ROBOR 9 M, însă aceștia nu au reușit să își dubleze valoarea avută la începutul lunii septembrie.

– Trendul crescător al înmatriculărilor continuă – în primele opt luni din 2017 au fost înmatriculate aproape 340.000 de mașini second-hand din import, cu 75% mai multe decât anul trecut. Înmatriculările de mașini noi au crescut cu 16%, la 70.000 de unități.

– Piața transporturilor a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, în 2016 aceasta ajungând la peste 10 miliarde de euro. Creșterea a fost susținută de avansul economic și de investițiile masive din sector.

– OMV Petrom începe forajul într-o zonă nouă din Marea Neagră, în apele de mică adâncime din cadrul blocului Istria. Investițiile necesare se ridică la aproximativ 70 milioane de euro. Forajele se vor face la adâncimi de până la 2.000 metri sub nivelul mării.

– Benzina cu plumb, benzina fără plumb și motorina sunt mai scumpe cu 0,16 lei pe litru la pompă. O a doua majorare se va aplica începand cu 1 octombrie.

– Uzina Ford de la Craiova a produs pe 1 septembrie ultimul B-MAX, model lansat în urma cu 5 ani, în iunie 2012. În această perioadă au fost construite aproape 280.000 de unități, modelul de la Craiova înregistrând astfel performanțe bune în ceea ce privește vânzările, însă nu suficiente pentru ca Ford să respecte promisiunile făcute statului român.

Următorul model produs la Craiova va fi EcoSport. Producția va demara în această toamnă, în urma unei investiții de 200 de milioane de euro.

septembrie 2017

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.