Informații economice iunie 2017

0

Național

Produsul intern brut a crescut cu 5,8% în primul semestru din 2017 pe serie brută și de 5.7% pe serie ajustată sezonier.

– Exporturile României s-au ridicat în primul semestru la aproape 27,03 miliarde euro, iar importurile la 30,32 miliarde euro. Deficitul balanței comerciale a crescut cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, la aproximativ 3,3 miliarde euro,

– Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au scăzut în luna mai cu 477 de milioane de euro, până la 35,48 miliarde de euro, în urma reducerii rezervelor minime obligatorii ale băncilor pentru pasivele în valuta de la 10% la 8%.

– Economia subterană a reprezentat anul trecut 22,4% din PIB-ul Romaniei, respectiv 38 miliarde euro, potrivit calculelor efectuate de News.ro pe baza datelor provizorii transmise de Institutul Național de Statistică.

– Prețurile pentru locuințele noi din București au crescut cu aproximativ 10-15% în primul semestru din 2017.

– Numarul de mașini puse în circulație a crescut în primele cinci luni ale acestui an cu 80% față de aceeași perioadă din 2016.

– Takata Corp. a înaintat cererea pentru intrarea în faliment din cauza milioanelor de air bag-uri retrase de pe piață și cererilor de despăgubiri din partea unor companii precum Toyota.

Această companie are sucursale și în România, însă Takata a anunțat că nu ia în calcul închiderea sau diminuarea operațiunilor din țară. Aceștia au avut în 2016 în România afaceri de peste o jumătate de miliard de euro și un profit de aproximativ 26 milioane de euro.

– Producătorul american de elicoptere militare Bell Helicopter vrea să producă în România, la Brasov, modelul militar H1. Valoarea unui singur elicopter este estimată la 30 de milioane de dolari.

Acest elicopter este cel mai rapid elicopter de atac din lume (peste 350 km la oră) și singurul care poate transporta armament și combustibil suplimentar în același timp.

– Fondurile de pensii private (Pilonul II) din Romania au ajuns dupa 9 ani de funcționare la active nete de peste 7.5 miliarde euro (7,7 miliarde euro). Acest sistem are aproximativ 7 milioane de persoane înscrise. Randamentul mediu anualizat obținut de contribuabili se ridică la peste 9,4%, sistemul românesc fiind unul dintre cele mai performante din Europa.

– Ministrul finanțelor declară că pilonul II de pensii se va desființa și că banii vor fi returnați participanților. După câteva ore ministrul retrage declarația susținând că s-a interpretat greșit declarația sa de către jurnaliști.

Internațional

– Incepand de joi, 15 iunie 2017, tarifele de roaming au disparut. Acest lucru înseamnă că toate contractele existente sau noi care includ servicii de roaming vor deveni automat contracte de tip roaming la tarife naționale.

– UE a amendat Google cu suma de 2,42 miliarde de euro pentru ca a favorizat serviciul propriu de comparare a prețurilor. Amenda este cea mai mare impusă de Comisia Europeană unei singure companii într-un caz antitrust, mult mai mare decât cea de 1,06 miliarde de euro aplicată companiei Intel în 2009.

iunie

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.