Ce sunt acțiunile comune (ordinare)

0

O acțiune comună sau ordinară este un titlu de valoare ce semnifică dreptul de proprietate într-o corporație. Deținătorii de acţiuni ordinare îşi exercită controlul prin alegerea unui consiliu de administrație și votarea politicii corporative.

Deţinătorii de acțiuni comune se află la sfârşitul listei prioritare în ceea ce priveşte structura proprietății. Astfel, în cazul lichidării socieţăţii, acționarii obișnuiți au drepturi asupra activelor companiei respective numai după ce acționarii preferenţiali și ceilalţi debitori sunt plătiți integral.

Dacă o companie intră în faliment, acționarii obișnuiți nu-şi primesc banii până când creditorii și acționarii preferenţiali nu încasează partea ce li se cuvine din activele rămase.

actiuniAcest lucru face ca acţiunile comune să fie mai riscante decât creanţele sau acțiunile preferențiale. Avantajul acțiunilor comune este că, în general, performează mai bine pe termen lung decât obligațiunile și acțiunile preferențiale.

Multe dintre companii emit toate cele trei tipuri de valori mobiliare.

Primele acţiuni comune au fost înființate în anul 1602 de către compania olandeză East India Company și introduse la Bursa din Amsterdam. În 2016, existau peste 4.000 de acțiuni tranzacționate pe principalele burse și peste 15.000 tranzacționate în sistemul extrabursier.

Majoritatea acţiunilor din SUA sunt tranzacționate la o bursă publică, precum Bursa din New York sau NASDAQ.

Există, de asemenea, mai multe burse internaționale pentru acțiunile străine, cum ar fi Bursa de Valori din Londra sau Bursa de Valori din Japonia.

Firmele care au o dimensiune mai mică și care nu pot îndeplini cerințele de listare la bursă sunt considerate ca şi companii necotate. Aceste acțiuni nelistate sunt tranzacționate în alta parte, pe OTCBB (Over-the-Counter Bulletin Board).

Pentru ca o companie să emită acțiuni, trebuie să înceapă prin a avea o ofertă publică inițială (OPI). Această ofertă publică inițială este o modalitate excelentă pentru o companie de a-și extinde capitalul suplimentar.

Pentru a începe procesul de OPI, o companie trebuie să lucreze cu o firmă de servicii bancare de investiții, care să o ajute la determinarea atât a tipului, cât și a prețului acțiunilor. După terminarea fazei OPI, publicului larg i se permite să cumpere noile acțiuni de pe piața secundară.

De ce să investim în acţiuni
Acțiunile comune ar trebui să fie considerate o parte importantă a portofoliului fiecărui investitor.

Ele prezintă un risc mai mare în comparație cu creditul default swap (CDS), acțiunile preferențiale și obligațiunile. Cu toate acestea însă, riscul mai mare derivă și din potențialul mai mare de recompensă. Pe termen lung, acțiunile tind să depășească performanțele altor investiții, dar sunt mai expuse volatilității pe termen scurt.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.