Ce este exportul net

0

Exportul net se referă la diferența dintre valoarea totală a exporturilor unei țări și valoarea totală a importurilor. Exportul net este utilizat pentru a calcula PIB-ul unei țări.

Cu alte cuvinte, exporturile nete ale unei țări sunt egale cu suma pe care cetățenii din alte țări o cheltuie pe bunurile / serviciile din țara mamă minus suma pe care cetățenii din țara mamă o cheltuie pe bunuri / servicii produse în alte țări

De exemplu, dacă străinii importă bunuri și servicii de 70 de miliarde de euro din România și românii cumpără bunuri și servicii de 60 de miliarde de euro din alte țări, exportul net este pozitiv – 10 miliarde de euro.

vapor cu containereUn alt termen utilizat pentru exporturile nete este balanța comercială. Exportul net pozitiv înseamnă un excedent comercial, iar exportul negativ înseamnă un deficit comercial.

Exporturile reprezintă toate bunurile și serviciile pe care o țară le furnizează către celelalte țări, inclusiv alimente, telecomunicații, transport, turism și servicii financiare.

Efectele valorii monedei asupra comerțului internațional
Dacă o țară are o monedă slabă exporturile sale sunt mai competitive, mai ieftine, pe piețele internaționale. O monedă slabă conduce de multe ori la exporturi nete pozitive (în România se pare că nu se poate).

Invers, dacă o țară are o monedă puternică exporturile sale sunt mai scumpe pe piețele internaționale, iar consumatorii interni pot importa mai ieftin. O monedă puternică duce în general la deficit comercial.

Situația internațională
La nivelul anului 2014 cei mai mari exportatori (calculat ca procent din PIB) au fost Singapore (188% din PIB), Irlanda (114%), EAU (98%), Malaezia (74%) și Elveția (64%).

Țările care exportă cel mai puțin sunt Brazilia (11%), Etiopia (12%), SUA (13%), Argentina (15%) și Japonia (18%). În cazul acestora, dacă am calcula valoric și nu raportat la % din PIB, unele state ar fi printre cei mai mari exportatori din lume.

Informația de mai sus nu este suficientă pentru a vedea dacă aceste țări au balanță comercială pozitivă sau negativă. Pentru acest lucru avem nevoie și de importuri.

Tot în 2014 Brazilia a importat cel mai puțin (14%), Argentina 15%, SUA 17%, Japonia 21%, Etiopia 29%, Elveția 53%, Malaezia 65%, EAU 78%, Irlanda 95% și Singapore 163%.

Utilizând aceste date se poate concluziona că Singapore, Irlanda, EAU, Malaezia și Elveția au avut export net pozitiv.

Brazilia, Etiopia, SUA și Japonia au avut export net negativ, iar Argentina a fost în echilibru.

Mulți economiști susțin că un deficit comercial prea mare poate avea efecte negative asura economiei unei țări din cauza întreprinderilor autohtone care mută producția în alte țări și din cauza presiunii puse pe monedă și ratele dobânzilor.

Totuși, SUA au cea mai mare economie din lume și cel mai mare deficit comercial (dpdv valoric). SUA înregistrează deficit comercial din 1976.

Astfel, de cele mai multe ori deficitul comercial nu este un indicator relevant pentru sănătatea unei economii. La fel și în cazul excedentului.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.