Ce sunt drepturile speciale de tragere – DST?

0

Drepturile speciale de tragere (DST sau XDR) se referă la un tip internațional de monedă de rezervă creat de Fondul Monetar Internațional (FMI) în anul 1969, care funcționează ca și supliment la rezervele existente ale țărilor membre.

Create ca și răspuns la preocupările legate de limitările aurului și dolarului american ca unic mijloc de decontare a conturilor internaționale, DST sporesc lichiditatea internațională prin completarea valutelor de rezervă standard.

cufăr cu aurUn DST este în esență o monedă artificială folosită de FMI, reprezentând un coș de monede naționale, FMI utilizând drepturile speciale de tragere în scopuri contabile interne. DST sunt alocate de FMI țărilor sale membre.

DST a fost formată cu viziunea de a deveni un element major al rezervelor internaționale, aurul și valutele de rezervă constituind o componentă minoră a acestor rezerve.

Pentru a participa la acest sistem, o țară a avut nevoie să prezinte rezerve oficiale ale băncilor centrale sau guvernamentale, care pot fi folosite pentru a menține un curs de schimb stabil.

Oferta internațională de dolari americani și de aur, cele două principale active de rezervă, nu a fost suficientă pentru a susține creșterea comerțului mondial și a tranzacțiilor financiare aferente. Aceasta a determinat țările membre să formeze un activ internațional de rezervă sub îndrumarea FMI.

La câțiva ani după crearea DST, sistemul Bretton Woods a înregistrat o adevărată implozie, mutând cele mai importante valute către sistemul de schimb valutar flotant.

Cu timpul, piețele internaționale de capital s-au extins considerabil, permițând guvernelor credibile să se împrumute cu fonduri, ceea ce a făcut ca multe guverne să înregistreaze o creștere exponențială a rezervelor lor internaționale. Aceste evoluții au diminuat însă statutul DST ca monedă de rezervă globală.

Cum se utilizează DST între țările membre FMI
Statele membre ale FMI care dețin drepturi speciale de tragere le pot schimba pe valute libere, fie prin convenirea între ele prin schimburi voluntare, fie prin instruirea de către FMI a țărilor cu economii mai puternice sau cu rezerve valutare mai mari să cumpere DST de la țările membre mai puțin dotate din acest punct de vedere.

Țările membre ale FMI pot împrumuta DST din rezervele sale la dobânzi favorabile, în principal pentru a-și ajusta balanța de plăți în mod favorabil.

Pe lângă faptul că acționează ca și un activ auxiliar de rezervă, DST este unitatea contabilă a FMI. Valoarea sa, care este exprimată în dolari americani, se calculează pe baza unui coș ponderat al principalelor valute: yenul japonez, dolarul americani, lira sterlină și euro.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.