Ce sunt acțiunile de trezorerie

0

Acțiunile de trezorerie reprezintă acea parte din totalul acțiunilor pe care o companie o păstrează în trezoreria proprie. Este posibil ca acțiunile de trezorerie să provină dintr-o răscumpărare de la publicul larg sau dintr-o răscumpărare de la acționari sau să nu fi fost emise niciodată publicului.

Pe aceste acțiuni nu se plătesc dividende, nu conferă drepturi de vot și nu trebuie incluse în calculele ce privesc acțiunile restante neachitate.

Fondul de trezorerie este cel mai adesea creat atunci când acțiunile societății sunt emise pentru prima dată.

actiuni de trezorerieÎn acest caz, nu toate acțiunile sunt emise pentru public, unele dintre acestea fiind păstrate în trezoreria companiei pentru a fi utilizate cu scopul generării de numerar suplimentar dacă acest lucru va fi necesar.

Un alt motiv poate fi acela de a păstra un pachet de control în cadrul trezoreriei pentru a evita preluările ostile.

Alternativ, stocul de trezorerie poate fi creat atunci când o companie efectuează o răscumpărare a propriilor acțiuni de pe piața deschisă.

Acesta poate fi lucru avantajos pentru acționari, reducându-se numărul de acțiuni aflate în circulaţie şi mărind astfel participația acestora în societate.

Cu toate acestea, nu toate răscumpararile reprezintă un lucru pozitiv. De exemplu, dacă o companie doar achiziționează acțiuni pentru a-şi îmbunătăți indicatorii financiari, precum profitul pe acțiune sau raportul preț-câștig (P/E), atunci răscumpărarea este în detrimentul acționarilor, neţinându-se cont de interesele acestora.

Acțiuni de trezorerie versus acțiuni retrase
Deși societatea și-a răscumpărat acțiunile, aceste acțiuni nu sunt neapărat retrase din circulaţie.

Acțiunile retrase sunt reprezentate de acele acţiuni ce nu mai pot fi repuse în circulație, fiind scoase din circulație defivitiv. Totuși, acțiunile de trezorerie pot fi repuse în circulaţie, fie prin dividendele plătite sub formă de acțiuni, fie prin compensații ale angajaților sau prin majorarea de capital, de exemplu.

Efectul acțiunilor de trezorerie asupra bilanțul contabil
Atunci când o companie îsi majorează capitalul prin emiterea de acțiuni, partea de capital propriu a bilanțului contabil prezintă un sold pozitiv atât în contul acțiunilor comune, cât şi în contul APIC (additional paid in capital).

Contul acțiunilor comune reflectă valoarea nominală a acțiunilor, în timp ce contul APIC indică valoarea surplusului primit peste valoarea nominală a acestora.

Atunci când acțiunile de trezorerie sunt răscumpărate de către societate, acestea sunt înregistrate în bilanțul contabil de o manieră aflată în contrapartidă cu contul de capitaluri proprii, cu un sold negativ în secțiunea capitalurilor proprii.

În plus, acestea sunt înregistrate la costul răscumpărării într-un singur cont, spre deosebire de cele două conturi amintite anterior, ce reflectă atât valoarea nominală, cât și valoarea surplusului peste valoarea nominală.

Exemple de înregistrări contabile a acțiunilor de trezorerie
Spre exemplu, o companie dispune de capital în exces și este de părere că stocul său de acțiuni este tranzacționat sub valoarea sa intrinsecă, aşa că decide să răscumpere 1.000 de acțiuni din totalul acțiunilor sale, o acţiune valorând 50 RON, pentru o valoare totală plătită de 50.000 de RON.

Suma totală a conturilor sale de capital, inclusiv acțiunile comune, APIC și veniturile reținute, este de 100.000 RON. După răscumpărare, suma de 50.000 de RON reprezentând acţiunile de trezorerie este înregistrată ca un cont de capital negativ și scăzută din capitalul propriu subscris de 100.000 RON, lăsând suma totală a capitalurilor proprii în bilanț la 50.000 de RON. În mod corespunzător, contul de numerar din partea activului bilanțului contabil va scadea cu 50.000 RON.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.