Care este diferența dintre IBAN și SWIFT

0

Principala diferență dintre codul IBAN (International Bank Account Number) și codul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) este dată de ceea ce identifică cele două coduri.

Codul SWIFT este utilizat pentru a identifica o bancă în timpul tranzacțiilor internaționale, iar codul IBAN este utilizat pentru a identifica un cont individual în timpul tranzacțiilor naționale / internaționale.

Ambele coduri sunt esențiale pentru pentru desfășurarea tranzacțiilor bancare în condiții optime.

cont iban și swiftÎnainte de introducerea acestor coduri nu existau metode de identificare recunoscute, standardizate, pentru identificarea conturilor bancare.

Informația utilizată într-o țară pentru identificarea băncii și a contului individual nu era de multe ori recunoscută de cealaltă țară.

Lipsa unei metode standardizate însemna că nu exista un mod prin care să te asiguri că informația introdusă era corectă, ceea ce putea conduce la efectuarea plăților în conturi greșite.

În plus, plățile se desfășurau foarte greu din cauza necesității confirmării datelor. Plățile eronate, anulate și întârziate produceau pagube atât pentru banca expeditoare cât și pentru cea care le recepționa.

Standardizarea a fost introdusă pentru prima dată în 1997. Totuși, din cauză că regulile erau destul de flexibile, procedura a fost revizuită (de exemplu – a fost stabilit un număr fix de caractere pentru IBAN, a fost permisă doar utilizarea literelor mari în cadrul IBAN etc.).

Identificarea prin codurile de mai sus este utilizată de toate statele membre UE și de aproape toate țările din Europa.

Cele mai mari țări din afara UE care nu utilizează sistemul sunt SUA și Canada. Totuși, acestea recunosc această metodă și procesează plățile conform acestui sistem.

Sistemul SWIFT a fost dezvoltat înainte de standardizarea tranzacțiilor internaționale prin codul IBAN. În prezent este metoda prin care se realizează cele mai multe tranzacții internaționale.

Principalul motiv pentru care această metodă este cea mai utilizată este faptul că aceasta permite transferul unei cantități semnificative de date financiare între bănci precum statutul contului, sumele, detalii legate de transferul bancar etc.

Deseori băncile utilizează și codul BIC (Bank Identifier Code). Totuși, codul SWIFT poate fi ușor înlocuit cu codul BIC și invers. Ambele conțin un amestec de litere și cifre și au în general între 8 și 11 caractere.

Abilitatea de a accesa ambele coduri este esențială pentru desfășurarea în condiții optime a transferurilor internaționale.

Lipsa lor diminuează șansele unui transfer bancar reușit.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.