Criza mondială 2007-2008

0

După cum am menționat în articolul Marile crize mondiale partea a II – a“, subiectul crizei economice globale este mult prea important și de actualitate pentru a fi tratat într-un singur paragraf, motiv pentru care am decis să îi dedic prezentul articol.

Întrucât până în prezent nu a fost realizată o sinteză care să cuprindă toate aspectele relevante ale prezentei crize, ordonate cronologic, am ales să realizez eu acest lucru în cele ce urmează.

Am selectat cele mai importante momente ce au avut loc în SUA, Grecia, Irlanda, Anglia, Portugalia, Germania, Ungaria, Belgia, Olanda, Luxemburg, Islanda, Suedia, Ucraina, China, Japonia, Polonia, Romania și la nivelul întregii lumi în ultimii patru ani și jumătate, respectiv de când au apărut primele semne ale crizei economice și până în august 2011:

criza economica 2007 2008Criza economică mondială în 2007
– februarie 2007 – Din ce în ce mai multi clienți din SUA nu își mai achită creditele de tip “subprime” (credite ipotecare foarte riscante), ceea ce provoacă primele falimente ale unor instituții bancare specializate.

– august 2007 – Cad bursele. Bancile centrale intervin pe piețe cu lichidități.

Criza economică mondială în 2008
– 17 februarie 2008 – Banca britanică Northern Rock este naționalizată.

– 16 martie 2008 – JPMorgan Chase anunță achiziționarea băncii de investiții Bear Stearns, la un preț scăzut și cu ajutorul FED.

– 8 septembrie 2008 – Trezoreria americană decide naționalizarea băncilor Fannie Mae și Freddie Mac, după ce acestea au suferit pierderi financiare importante.

Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Henry Paulson, a declarat că Fannie Mae și Freddie Mac “sunt atât de mari încât prăbușirea oricareia dintre ele ar fi cauzat mari probleme în piețele financiare din întreaga lume”.

Ele dețineau aproape jumătate din creditele ipotecare acordate consumatorilor americani, aproximativ 5.000 de miliarde de dolari.

– 15 septembrie 2008 – Banca americană Lehman Brothers cere începerea procedurilor de declarare a falimentului “pentru a-și proteja activele”.

Mișcarea vine pe fondul pierderilor de peste 60 de miliarde de dolari și după ce acționarii băncii au eșuat în tentativa de a găsi un salvator.

Bank of America ajunge la un acord pentru cumpararea băncii de investiții americane Merrill Lynch pentru 50 de miliarde de dolari. Merrill Lynch este a treia bancă de investiții americană, dupa Goldman Sachs și Morgan Stanley.

– 16 septembrie 2008 – Compania de asigurări AIG (American International Group) este salvată de Guvernul american, care îi oferă 85 de miliarde de dolari în schimbul a 79,9% din capital.

BCE injectează pe piață 70 de miliarde de euro pentru a reduce efectele crizei.

– 17 septembrie 2008 – Bursele din lume cad. Băncile centrale intensifică operațiunile pentru injectarea de lichidități pe piață.

În România, premierul Calin Popescu Tăriceanu declara, în cadrul conferintei de prezentare a bilanțului guvernului, că România nu va fi în nici un fel afectată de criza din Statele Unite.

– 18 septembrie 2008 – Banca britanica Lloyds TSB cumpara HBOS, instituție financiară concurentă.

Totodată, băncile centrale mondiale încheie un acord ce prevede acțiuni concertate ale bancilor din Japonia, Canada, Anglia, Elveția, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Acordul permite băncilor centrale să se împrumute reciproc cu lichidități pe termen scurt, necesare pentru stabilizarea sistemului financiar intern.

Acțiunea concertată a băncilor centrale are ca scop stoparea panicii care a cuprins piețele financiare internaționale.

– 22 septembrie 2008 – Morgan Stanley și Goldman Sachs, grupuri financiare americane, anunță că se vor transforma din banci de investiții în holdinguri bancare, acțiune care le va permite accesul la împrumuturi cu dobânzi mici și garantarea depozitelor de către FED.

– 25 septembrie 2008 – Într-un discurs ținut în fața Congresului, președintele George Bush a pledat pentru acceptarea planului Paulson.

George Bush afirma că SUA se află în mijlocul unei crize financiare majore și că întreaga economie americană este în pericol.

Președintele României, Traian Băsescu, anunța că agravarea situației financiare la nivel internațional nu va afecta economia românească pentru că “pe piața bancară nu există filiale ale marilor bănci din SUA”.

Traian Băsescu preciza la momentul respectiv că economia României va înregistra, în 2008, o creștere de 5-7%.

– 26 septembrie 2008 – JPMorgan preia controlul asupra Washington Mutual, cu ajutorul autorităților federale.

– 28 septembrie 2008 – Banca britanică Bradford and Bingley este naționalizată.

Congresul SUA ajunge la un acord în privința planului Paulson. “Actul de Urgență pentru Stabilizare Economică 2008” acordă secretarului Trezoreriei SUA autoritatea și resursele necesare implementării planului.

– 29 septembrie 2008 – Belgia, Olanda și Luxemburg anunță naționalizarea parțială a uneia dintre cele mai mari bănci europene, Fortis.

În schimbul sumei de 11,2 miliarde de euro, ele vor prelua o parte din activele filialelor naționale ale băncii.

– 30 septembrie 2008 – Banca Dexia este naționalizată de autoritățile franceze și belgiene.

Guvernul Irlandei introduce o garanție bancară care acoperă datorii de 440 miliarde € ale bancilor irlandeze și societăților de constructii.

– 3 octombrie 2008 – Limitarea de garantare a depozitelor bancare din Marea Britanie este ridicată la 50.000 de lire.

– 4 octombrie 2008 – Reuniune de urgență, la Paris, a liderilor membrilor europeni ai G8 (Germania, Franta, Italia, Marea Britanie), care nu reușesc să ajungă la un acord privind înființarea unui fond european pentru susținerea instituțiilor financiare aflate în dificultate.

– 5 octombrie 2008 – BNP Paribas preia Fortis în Belgia și Luxembourg, devenind cea mai mare bancă de depozite din Europa.

– 6 octombrie 2008 – Germania anunță o intervenție de 50 de miliarde de euro pentru salvarea băncii Hypo Real Estate.

– 8 octombrie 2008 – Londra anunță un plan de salvare care include o naționalizare parțială a bancilor.

Fondul Monetar Internațional (FMI) revizuiește în scădere previziunile privind creșterea economică mondială, în condițiile în care bursele sunt în scadere.

– 12 octombrie 2008 – Cele 15 tari din Zona euro ajung la un acord privind un plan de actiune: garantarea creditelor interbancare si posibila recapitalizare a băncilor.

– 13 octombrie 2008 – Creștere spectaculoasă a burselor, în replică la mobilizarea guvernelor.

– 15 octombrie 2008 – Bursele cad din nou. Wall Street înregistrează cea mai mare scădere de după 1987.

Europenii, reuniți la un summit la Bruxelles, cer organizarea unui summit mondial înainte de sfârșitul anului, pentru reformarea sistemului financiar internațional. Prețul petrolului scade sub 70 de dolari barilul.

– 24 octombrie 2008 – Islanda cere oficial FMI un ajutor de două miliarde de dolari pentru a face față crizei care îi distruge sistemul bancar.

– 26 octombrie 2008 – FMI anunță că acordă un împrumut de 16,5 miliarde de dolari Ucrainei.

– 27 octombrie 2008 – Țările membre G7 critică “volatilitatea excesivă” a ratei de schimb a yenului, care atinge cel mai ridicat nivel în comparație cu dolarul din ultimii 13 ani.

– 28 octombrie 2008 –  FMI, UE și Banca Mondială anunță că acordă 20 de miliarde de euro împrumut Ungariei.

– 4 noiembrie 2008 – Barack Obama câștigă alegerile, devenind primul președinte de culoare al SUA.

– 17 noiembrie 2008 – Japonia intră în recesiune economică.

– 18 noiembrie  2008 – GM, Ford și Chrysler cer Congresului o noua extindere a alocarilor din bani publici, avertizând ca industria auto este în pragul dezastrului.

Acțiunile General Motors și Ford se depreciază, cunoscând o scădere de 90%, respectiv 80%, în ultimele 12 luni.

– 20 noiembrie 2008 – UE acorda Ungariei un împrumut de 6,5 miliarde euro. Statele din Nordul Europei vor acorda Islandei un împrumut în valoare de 2,5 miliarde de dolari pentru a ajuta țara să-și revină din criza financiară cu care se confruntă.

– 23 noiembrie 2008 – Ministrul polonez al finanțelor anunță ca aderarea la zona euro ar putea fi întârziată din cauza crizei (programată inițial pentru 2012).

Guvernul federal aprobă planul de salvare al Citigroup, care include o injecție de capital de 20 de miliarde de dolari și garantarea activelor “toxice” în valoare de 306 miliarde de dolari.

– 25 noiembrie 2008 – Președintele asociației bancare italiene anunță că primele zece banci din Italia ar putea primi ajutor guvernamental.

Fitch coboară ratingul pentru credite pe termen lung al Citigroup.

Banca Mondială estimează că China va avea cea mai scăzută creștere economică din ultimii 19 ani.

FED pune la bătaie 800 de miliarde de dolari pentru economia americană.

– 26 noiembrie 2008 – Comisia Europeană propune un plan de susținere a economiilor statelor membre în valoare de 200 miliarde de euro.

– 28 noiembrie 2008 – Suedia intră oficial în recesiune.

– 30 noiembrie 2008 – Polonia adoptă un program de combatere a crizei de 24 de miliarde de euro.

– 1 decembrie 2008 – SUA anunță că erau de un an în recesiune.

CONTINUARE

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.