Cele mai mari crize mondiale partea a II-a

0

În articolul “Marile crize mondiale – partea I” am prezentat în ordine cronologică primele 5 crize majore existente din 1907 până în prezent, urmând ca în acest articol să continui cu prezentarea urmatoarelor 6.

Criza bursei americane (1987)

Criza bursei americane 1987Criza bursei americane mai este cunoscută și sub denumirea de “Lunea neagră”, întrucât în data de 19 octombrie 1987 s-a produs cea mai spectaculoasă cădere a burselor din istoria SUA.

Motivele acestei prăbușiri au fost puse pe seama corupției de pe Wall Street, a tensiunilor din Orientul Mijlociu și a perspectivelor economice negative.

Indicele S&P 500 a scăzut cu 20% într-o zi, fiind cea mai mare cădere (într-o singură zi) a valorii acțiunilor, după Primul Război Mondial.

Companiile au suportat o devalorizare puternică a capitalului propriu, estimată la circa 500 miliarde dolari.

Criza economiei mexicane (1994)

Criza economica mexicana 1994Criza economiei mexicane a fost cauzată, în mare parte, de rațiuni de natură politică sau, mai simplu zis, de măsuri adoptate de președintele Mexicului în vederea “mituirii” populației, pentru a putea câștiga și urmatorul mandat.

Astfel, înainte de 1994, pe fondul unei perioade de înflorire și în condițiile menținerii unui control strict asupra cursului valutar, economia Mexicului a început să simtă o serie de dezechilibre, unele fiind provocate, după cum am spus, de rațiuni politice.

Președintele Mexicului de la momentul respectiv, Carlos Salinas de Gortari, a decis ca înainte de alegeri să investească o sumă importantă de bani în creșterea salariilor și a pensiilor, fapt ce a dus la creșterea deficitului bugetar până la un nivel imposibil de susținut.

Cu toate acestea, respectivul președinte a pierdut alegerile, iar noul ales a decis să renunțe la controlul cursului valutar, lăsând moneda națională (peso) să fluctueze liber.

În nici o săptămână, moneda națională s-a devalorizat cu 80% față de dolar, respectiv de la 4 la 7,2 peso pe dolar.

Autoritățile americane s-au sesizat și au intervenit cumpărând peso direct din piață și garantând Mexicului un împrumut de 50 de miliarde de dolari.

Datorită acestei implicari, situația economiei Mexicului a revenit la normal după numai 3 săptămâni, iar moneda națională s-a stabilizat la 6 peso pe dolar.

Criza asiatică (1997 – 1999)

Criza asiatica 1997-1999Această criză s-a declanșat în Thailanda, în iulie 1997 și a fost cauzată de decizia Guvernului de a liberaliza cursul de schimb al monedei naționale, bath-ul.

La scurt timp, moneda naționala s-a devalorizat semnificativ, iar Thailanda, care avea o datorie externă uriașă, aproape a intrat în faliment.

Criza Thailandei s-a răspândit și către țările din jur, afectând puternic toată regiunea Asiei de Sud-Est.

Țările cele mai afectate, în afară de Thailanda, au fost Coreea de Sud și Indonezia.

Criza asiatică a durat 2 ani, după care economia zonei și-a revenit treptat.

În vederea ieșirii din criză statele afectate au fost sprijinite de Fondul Monetar Internațional, prin acordarea unui imprumut de 40 miliarde de dolari.

Criza financiara din Rusia (1998)

Criza financiara din Rusia 1998Această criză a apărut în mare parte din cauza crizei asiatice prezentate mai sus, deoarece criza asiatică a generat scăderea prețului la materiile prime de bază (petrol, gaz metan etc.), pe care Rusia le desfacea pe piața tărilor asiatice.

Desfacerea respectivelor materii prime reprezenta aproximativ 80% din exporturile Rusiei.

Din cauza acestui aspect Rusia a avut de înfruntat diminuarea drastică a veniturilor din export atât din cauza scăderii prețurilor, cât și din cauză că pe timp de criză piața asiatică a redus consumul.

Întrucât Rusia era dependentă de aceste exporturi, diminuarea veniturilor a condus la situația în care aceasta nu a mai putut să achite datoriile externe, intrand în incapacitate de plată.

Înainte de 1998 Guvernul Federației Ruse a emis bonduri pentru a acoperi deficitul, dar dobânda respectivelor bonduri a ajuns la 150% pe an.

Mai mult, în data de 13 August 1998, bursa și cursul valutar s-au prabușit, declanșând o criză financiară foarte severă.

În anii urmatori, 1999 și 2000, a avut loc procesul de recuperare financiară și treptata revitalizare a economiei.

Criza economică din Argentina (1999 – 2002)

Criza economica Argentina 1999-2002Criza din Argentina a fost declanșată la finalul unei perioade în care țara a fost guvernată de o dictatură militară și a trecut printr-un razboi cu Anglia (pentru cucerirea Insulelor Falklands, pe care le-a pierdut).

Economia Argentinei a fost afectată de o inflație galopantă, care ajunsese la un nivel de 200% pe lună.

În Decembrie 2001 s-a prabușit sistemul bancar, sistem care a fost până atunci unul din cele mai dezvoltate din America de Sud.

În perioada respectivă, în decursul unei singure săptămâni, au trecut pe la putere nu mai puțin de 5 președinti. Sistemul financiar al Argentinei este încă în recuperare, fiind considerat a fi destul de fragil.

Criza economică mondială (2007 – prezent)
Voi dedica următorul articol detaliilor privind Criza Economică Mondială începută în 2007, precum și prezentării principalelor evenimente relevante pentru prezenta criză.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.