Indicele dezvoltării umane (IDU, HDI în engleză)

0

Indicele dezvoltării umane (IDU – HDI) a fost elaborat de Organizația Națiunilor Unite ca un sistem de măsură pentru evaluarea dezvoltării sociale și economice a țărilor.

Pentru clasificarea țărilor sunt utilizate patru domenii principale de examinare: anii medii de școlarizare, anii de școlarizare preconizați, speranța de viață la naștere și venitul național brut pe cap de locuitor.

Acest indice permite urmărirea modificărilor nivelului de dezvoltare în timp și compararea diferitelor țări.

index grafic

HDI (IDU) a fost creat pentru a pune accentul pe oameni, mai exact pe oportunitățile lor de a realiza o muncă și o viață satisfăcătoare.

Evaluarea potențialului unei țări pentru dezvoltarea umană individuală oferă un sistem de măsură suplimentar pentru determinarea nivelului de dezvoltare al unei țări, pe lângă analiza statisticilor standard de creștere economică, precum produsul intern brut (PIB).

Acest indice poate fi, de asemenea, utilizat pentru a examina diferitele alegeri politice ale națiunilor.

Dacă, de exemplu, două țări au aproximativ același venit național brut pe cap de locuitor, atunci indicele dezvoltării umane poate contribui la evaluarea motivului pentru care aceste două ţări produc rezultate foarte diferite pe planul dezvoltării umane. Unul dintre obiectivele susținătorilor indicelui dezvoltării umane este stimularea dezbaterii politicilor publice.

Cum este măsurat indicele dezvoltării umane?
Indicele dezvoltării umane este în esență o măsurătoare sumară a nivelurilor dimensiunilor fundamentale ale dezvoltării umane.

HDI-ul calculat al unei țări este o medie geometrică a indicilor normalizați ai fiecărui aspect al vieții examinat – cunoașterea și înțelegerea, o viață lungă și sănătoasă și un nivel de trai acceptabil.

În ceea ce priveşte componenta de sănătate a HDI (IDU), aceasta este măsurată prin speranța de viață, calculată la momentul nașterii, pentru fiecare țară.

Învățământul se măsoară pe două niveluri: anii medii de școlarizare pentru rezidenții unei țări și anii de școlarizare preconizați pe care un copil îi are la vârsta medie de începere a școlii.

Sistemul de măsurare selectat pentru a reprezenta nivelul de trai este venitul naţional brut (VNB) pe cap de locuitor bazat pe paritatea puterii de cumpărare (PPP), o unitate de măsură comună utilizată pentru a reflecta venitul mediu.

Limitări ale indicelui dezvoltării umane
HDI este un indice simplificat și oferă o evaluare limitată a dezvoltării umane. HDI nu reflectă în mod specific calitatea factorilor de viață, precum sentimentele globale de securitate.

Recunoscând aceste limitări, Oficiul pentru Raportul Dezvoltării Umane (HDRO) furnizează indici compoziți suplimentari pentru a evalua şi alte aspecte ale vieții, inclusiv aspecte legate de inegalitate, cum ar fi disparitățile de gen sau inegalitatea rasială.

Examinarea și evaluarea indicelui dezvoltării umane se efectuează cel mai bine împreună cu examinarea și acestor alţi factori, precum rata de creștere economică a țării, extinderea oportunităților de angajare și succesul inițiativelor întreprinse pentru îmbunătățirea calităţii vieții dintr-o țară.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.