5 greșeli de evitat atunci când vă cumpăraţi o locuință

0

Cu siguranţă o casă este o investiție bună. Atenţie însă, deoarece există anumite capcane pe care trebuie să le evitaţi cu orice preț.

În continuare vă vom prezenta cele cinci greșeli pe care toți cumpărătorii de locuinţe ar trebui să le evite atunci când sunt în căutarea unei case:

1. Nu vă cumpărați o locuinţă dacă aveți planuri de a vă muta din nou
Mulți oameni devin îndrăgostiți de ideea de a fi proprietari și de a face o achiziție de locuinţă, chiar dacă sunt conştienţi că intenționează să se mute din nou în curând.

caseÎn mod evident, oamenii simt că este greșit să închirieze o locuinţă în mod continuu și să scrie cecuri proprietarilor, plătind de fapt o ipotecă pe o casă pe care nu o dețin.

Bazându-se pe sentimentul că plata unei ipoteci este mai bună decât plata constantă a unei chirii către un proprietar, mulți oameni devin proprietari de locuinţe în ideea că aceasta este o investiție bună indiferent de orizontul de timp.

Dacă un potențial cumpărător nu este sigur că intenționează să rămână la locația sa actuală pentru un orizont de timp mai mare de doi ani, probabil că atunci nu este momentul potrivit pentru a face o astfel de achiziție.

2. Nu depăşiţi bugetul stabilit iniţial
Mulți potențiali cumparatori de locuinţe își fixează un buget, însă atunci când vizionează o casă care îi atrage decid să îl ignore, chiar dacă locuinţa respectivă nu se încadrează în limitele bugetului stabilit.

Totuşi, bugetul iniţial a fost stabilit dintr-un anumit motiv. Aşa că sfatul nostru este să reveniţi la momentul anterior, dinainte să vă copleşească emoţiile, deoarece bugetul stabilit a fost probabil bazat pe constrângeri logice și financiare.

Este foarte important pentru un cumpărător de locuinţe să își poată elimina emoțiile din ecuația financiară.

Chiar dacă vor reuşi să facă rost de bani pentru a acoperi bugetul în creştere, mulți cumpărători nu iau în calcul scenariile în care veniturile ar putea scădea sau piața imobiliară s-ar putea deprecia (vezi criza din 2008).

Dacă aceste lucruri se vor petrece, bugetul revizuit pentru a cumpăra „casa dumneavoastră de vis” se va transforma într-o greșeală uriașă.

Pentru a combate această greșeală potențială, asigurați-vă că vi s-a pre-aprobat un împrumut înainte de a trece efectiv la „vânătoarea” locuinţei dorite.

În acest fel, vă este setată o limită superioară a bugetului și vor fi vizionate doar casele sub această limită stabilită.

3. Nu uitaţi de costurile adăugate și de cele ascunse
Conform celor prezentate, cumpărarea unei locuinţe nu este un simplu act de tranzacționare a unei chirii pentru plata unui credit ipotecar.

În primul rând, există impozite pe proprietate, asigurări, taxe notariale, utilare, mobilare, diverse servicii etc.

În plus, cumpărătorii nu se gândesc aproape niciodată la costurile de întreținere ale locuinţei, care în celălalt caz (închiriere) sunt acoperite de obicei de proprietarul casei.

Având în vedere aceste taxe adăugate și taxe ascunse, este foarte posibil ca o locuinţă care părea că se încadrează în buget să ajungă rapid în situaţia în care va depăşi bugetul stabilit iniţial.

Aşa că este foarte important să luați în considerare aceste costuri atunci când sunteţi în cautarea unei locuinţe și luați decizia de cumpărare.

Pentru a face acest lucru, înteresaţi-vă cât v-ar costa întreținerea medie a locuinţei, ce alte taxe mai sunt și care este costul de asigurare în locația aleasă.

Adăugați aceste costuri la ipoteca lunară pentru a obține costul real potențial al proprietății imobiliare.

Mai mult, obțineți o estimare corectă a ipotecii dumneavoastră, cu tot cu dobândă, prin utilizarea unui calculator ipotecar înainte de a cumpăra efectiv locuinţa şi a vă împlini marele vis.

4. Nu vă zgârciţi cu plata avansului
Cu toate că economia continuă să crească, iar casele continuă să se aprecieze, nu uitați de criza financiară a locuințelor din anul 2008.

Deși au existat numeroși factori care au contribuit la declinul economic, mulţi dintre aceştia au fost cauzaţi de împrumutători care acordau credite ipotecare cumpărătorilor nesolvabili fără a le cere un avans de plată sau cu avansuri foarte mici.

Dacă vă zgârciti la plata unui avans corespunzător, suma ipotecară de plata lunară va fi mult mai mare, deoarece un avans mai mic va crește plățile cu dobânzile aferente creditului.

Chiar dacă sună mai bine să puneți mai puțini bani la început ca si avans și apoi să acoperiți o ipotecă mai mare cu un nivel al venitului lunar pe care poate că îl aveţi deja, nu vă lăsați păcăliți.

Aceasta este exact mentalitatea pe care o au avut mulţi oameni înaintea anului de graţie 2008, ce a marcat criza financiară a locuințelor.

Un avans mic nu numai că generează cumpărătorului o ipotecă lunară mai mare, dar are și mai puțin capital inițial investit în casă, iar dacă apare ceva neprevăzut și va trebui să vândă, este foarte posibil că acesta va datora mai mult decât suma pe care o va obţine din vânzare din cauza ipotecii mari.

5. Nu uitați să profitați de o inspecție riguroasă, făcută de profesionişti

Uneori cele mai frumoase case devin cele mai de temut coşmaruri. Acest lucru se datorează faptului că, deși o casă poate arăta grozav în exterior, aceasta poate avea multe probleme în interior.

Sistemele de scurgere defectoase, lipsa unei izolații adecvate, o fundație erodantă și chiar un coș de fum defect sunt doar câteva dintre numeroasele probleme care ar putea să nu fie observate la o primă vedere de către un potențial cumpărător.

Aşadar, este foarte important ca potențialul cumpărător să aibă alături, atunci când va inspecta locuinţa, un inspector profesionist, un specialist.

Acești profesioniști știu exact la ce să se uite atât în interiorul, cât si în exteriorul unei locuinţe care se află pe piața imobiliară, chiar și în ceea ce privește daunele provocate de apă sau infestările cu diferiți dăunători sau microorganisme.

Deseori, costul acestei inspecții poate fi acoperit chiar de către vânzător. În cazul în care se constată o deteriorare semnificativă în timpul inspecției, prețurile de reparație pot fi negociate şi scăzute din prețul de achiziție al casei, protejând astfel cumpărătorul locuinţei de plata ulterioară a reparațiilor.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.