6 greșeli de evitat atunci când cumpăraţi o mașină second hand

0

Cumpărarea unei mașini second hand poate fi o investiție inteligentă atunci când eşti nevoit să-ţi schimbi automobilul.

Deși achizițiile de autoturisme noi au crescut pe măsură ce economia a înflorit, mașinile second hand reprezintă o alternativă excelentă atâta timp cât știți ce să căutați.

Cumpărând o mașină second hand, puteți chiar da o adevărată lovitură, care să merite toţi banii, ba încă şi ceva mai mult.

masina facută în creionÎn timp ce acest lucru vă oferă oportunitatea de a trăi mai economic, prin definiție o mașină folosită are probleme cauzate de uzură.

Prin urmare, este foarte important să evitați să faceți aceste greșeli costisitoare, pe care vi le vom prezenta în cele ce urmează, atunci când cumpărați o mașină second hand.

1. Neobţinerea finanțării înainte de cumpărarea maşinii
Dacă veți cumpăra mașina respectivă de la o reprezentanță de autoturisme second-hand este de preferat să evitați finanțarea oferită de dealer, care în mod normal poartă o primă mare.

Finanțarea dealerului este asemenea unei oferte de asigurare en-gros, dar apoi la aceasta se adaugă rate suplimentare ale dobânzii.

Puteți evita aceste rate suplimentare făcând un împrumut de la o terță parte sau plătind în numerar pentru cumpărarea mașinii second hand.

2. Cumpărarea automobilului second hand exclusiv pe baza plăților lunare
Atunci când se hotărăsc să-şi achiziţioneze o maşină, marea majoritate a oamenilor se gândesc la plățile lunare pe care trebuie să le achite.

În timp ce o plată lunară mai mică poate părea în regulă pentru bugetul lunar, trebuie să aveţi în vedere că perioada de plată va fi mai lungă, ceea ce înseamnă, de fapt, că per total veți plăti mai mulți bani pentru stingerea datoriei.

Din cauza dobânzii compuse, este mai indicat să vă asumați o plată lunară mai mare, deoarece veți scapa de credit într-o perioadă mai scurtă de timp.

De asemenea, nu vă lăsați păcăliți de diferențele dintre plata unui contract de leasing și plata unui contract de credit.

În timp ce plățile lunare la leasing pot fi mai mici decât plățile lunare aferente creditului împrumutat pentru achiziţia maşinii, trebuie să aveţi în vedere că o mașină luată în leasing va fi returnată la sfârșitul contractului. În schimb, dacă mașina second hand a fost cumpărată, o puteți vinde sau o puteți schimba după cum doriţi dumneavoastră.

În timp ce plățile lunare reprezintă o sursă importantă de finanțare a unei mașini second hand printr-un împrumut, nu omiteţi totuşi numerarul.

Dacă aveți suficiente fonduri pentru a vă cumpăra mașina exclusiv plătind în numerar, este de preferat să procedaţi astfel, deoarece pe termen lung puteți economisi sume importante de bani și, în plus, veţi elimina greșeala de a cumpăra o mașină second hand pe baza plăților lunare.

3. Neefectuarea unui test drive înainte de a o achiziţiona
Ştiaţi că aproximativ 20% dintre cumpărătorii de autoturisme second hand nu testează mașina înainte de efectuarea achiziției? Pe de altă parte, cumpărătorii care şi-au achiziţionat pentru prima dată mașini noi au testat până la șapte mașini noi, în medie, înainte de achiziție.

Când nu testați respectiva achiziție, riscați să aveţi remușcări mai tîrziu. În cazul mașinilor second hand, este imperativ să vedeţi câteva şi, în plus, să efectuaţi un test drive cu acestea înainte de a lua decizia de cumpărare.

Astfel nu veţi avea nici remușcări şi, în plus, vă veţi asigura că mașina funcționează corect.

4. Renunțarea la oportunitatea de a vă fi verificată mașina de către un mecanic
Testarea autoturismului înainte de cumpărare nu este suficientă, ideal fiind ca înainte de finalizarea tranzacției aceasta să fie verificată de un profesionist, de un mecanic.

Chiar dacă trebuie să plătiți pentru această inspecție, merită să o faceţi, deoarece pe termen lung acest efort s-ar putea să vă scutească de o gramadă de bani.

Există cazuri în care vânzătorul este cel care plăteşte pentru inspecție. În cazul în care vânzătorul este un dealer auto, sunt șanse ca acest serviciu să se regăsească în oferta acestuia, dar asigurați-vă înainte că aşa stau lucrurile.

Dacă în schimb aveţi de-a face cu un vânzător privat, cel mai probabil că acesta nu va oferi un astfel de serviciu, deci este foarte important să vă interesați înainte.

5. Demararea negocierilor inițiale la faţa locului, mai degrabă decît prin telefon sau prin e-mail
Dacă intenționați să cumpărați o mașină second hand de la un dealer, principalul scop al vânzătorului va fi acela de a vă convinge să o achiziţionţi, iar probabilitatea să o facă şi chiar să plecaţi cu maşina acasă este destul de mare.

De fapt, pentru agentul de vânzări nu este altceva decât o banală vânzare. Pentru a combate însă acest lucru, ideal este să studiaţi pe îndelete ofertele acasă, facând toate cercetările și comparațiile de rigoare și să încercați să negociaţi telefonic sau prin e-mail.

Este mult mai ușor să pleci când mașina nu este acolo, nu-i aşa? Acest lucru vă va oferi un avantaj în negocieri.

Pe de altă parte, dacă intenționați șă cumpărați o mașină second hand de la o persoană privată, este posibil ca acel om să nu fie un vânzător profesionist.

Astfel, și în acest caz este posibil să obţineţi un avantaj în negociere chiar înainte de a vedea personal mașina, deoarece aveți ocazia de a demonstra interlocutorului că ştiţi despre ce este vorba, că vă pricepeţi.

6. Cumpararea maşinii după criteriul aspectului, mai degrabă decât după criteriul nevoilor dumneavoastră
Este indicat ca înainte de a începe efectiv să căutați o mașină, online sau personal, să evaluați exact ceea ce aveți nevoie şi ce vă doriţi de la viitorul dumneavoastră autoturism, acesta fiind un aspect extrem de important.

Dacă sunteți în căutarea unei mașini cu care să mergeţi la serviciu, spre exemplu, nu vă pierdeți timpul uitându-vă după mașini cu un consum mare!

Dacă înțelegeți mai întâi propriile dumneavoastră nevoi diminuați riscul de a face o achiziție impulsivă, influenţată de aspectul exterior al maşinii şi nu de criteriul nevoilor dumneavoastră, care este prioritar.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.