Care este mai bun, împrumutul cu dobândă fixă sau variabilă?

0

Împrumutul cu dobândă variabilă este un împrumut în care rata dobânzii percepute pe soldul de plată variază odată cu modificarea ratelor dobânzii de pe piață (ROBOR, EURIBOR, LIBOR). Prin urmare, plățile dumneavoastră variază și ele.

Dobânda variabilă este formată din indicele de dobândă (ROBOR în cazul creditelor în RON, EURIBOR în cazul celor în euro și LIBOR în cazul altor valute) și din marja băncii (marjă fixă, stabilită la începutul contractului).

dobândă împrumutÎmprumuturile cu dobândă fixă sunt împrumuturile în care rata dobânzii percepută pentru împrumut va rămâne fixă pe întreaga durată a împrumutului, indiferent de evoluția ratelor dobânzii de pe piață.

Dobanda fixă este compusă şi ea dintr-un indice (swap) la care se adaugă o marjă a băncii.

Acest fapt va duce la rate egale pe întreaga perioadă a împrumutului. Dacă împrumutul cu rată fixă este mai indicat pentru dumneavoastră, depinde de regimul de rată a dobânzii la data contractării împrumutului, dar și de durata acestuia.

În general, în cazul în care ratele dobânzii sunt relativ scăzute, dar au tendința de a crește, ar fi mai bine să blocați împrumutul dumneavoastră la o rată fixă a dobânzii.

În funcție de clauzele contractului încheiat, rata dobânzii pe noul împrumut va rămâne fixă, chiar dacă ratele dobânzii ating valori superioare.

Pe de altă parte, dacă ratele dobânzii sunt în scădere, atunci este mai indicat un împrumut cu dobândă variabilă. Pe măsură ce ratele dobânzilor de piață scad, la fel se va întâmpla și cu rata dobânzii pentru împrumutul dumneavoastră.

Este important de remarcat că studiile au arătat că, în timp, împrumutatul tinde să plătească mai puțină dobândă per total în cazul unui împrumut cu rată variabilă față de un împrumut cu dobândă fixă.

Cu toate acestea, persoana împrumutată trebuie să țină cont de perioada de achitare a unui împrumut. Cu cât perioada de achitare a împrumutului este mai mare, cu atât va fi mai mare impactul avut de modificarea ratelor dobânzii asupra plăților pe care le veți efectua.

Astfel, creditele ipotecare cu dobândă variabilă sunt benefice pentru împrumutat într-un mediu caracterizat cu o rată a dobânzii în scădere, însă atunci când ratele dobânzilor cresc, plățile creditului ipotecar pot crește brusc.

Având în vedere cele menționate anterior, atunci când contractați un credit trebuie să fiți atenți la tipul de dobândă și să luați în calcul perioada creditului și tendința indicilor ROBOR, EURIBOR, LIBOR.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.