Liborul in perioada 2007-2012

0

LIBOR-ul este o rată de dobândă stabilită în funcție de dobânzile oferite de băncile de pe piața financiară londoneză pentru depozitele la termen ale clienților lor.

Întrucât Londra este un centru financiar internațional important, indicele LIBOR se calculează pentru mai multe valute de referință pentru piața financiară, principalele fiind francul elvețian, dolarul american și yen-ul japonez.

Totodata, rata LIBOR determină și evoluția unui numar semnificativ de derivate financiare, principalele fiind tranzactiile futures pe dobânzi, swap-urile și Eurodolarii.

Pentru mai multe detalii privind valutele pentru care se calculeaza LIBOR, modul de calcul și influența acestui indicator, va invit să intrați aici.

În România principalele rate influențate de evoluția indicelui LIBOR sunt cele care au la bază dobânzile variabile pentru creditele obținute în CHF.

În perioada 2007-2008 și chiar înainte de această perioadă a existat un adevărat trend al finanțărilor în CHF. Accepțiunea că Elveția este o țară stabilă, neutră etc. a indus în eroare multe persoane.

În ceea ce privește influența efectivă a indicelui LIBOR pentru creditele acordate în CHF, aceasta nu a fost negativă, întrucât a înregistrat numai o ușoară creștere din ianuarie 2007 pâna în iunie 2008, moment în care a înregistrat o scădere semnificativă până în ianuarie 2009, continuând apoi să scadă ușor până la minimul istoric înregistrat în 2012, după cum se poate constata din graficul de mai jos:

Evolutia Libor CHFDeși evoluția indicelui LIBOR a fost favorabilă celor care aveau credite în franci elvețieni, impactul evoluției cursului de schimb RON/CHF a anulat toate efectele pozitive ale scăderii LIBOR-ului.

Din cauza creșterii continue și semnificative a cursului de schimb, persoanele care plăteau în RON rata contractată în CHF au ajuns să achite dublul, sau uneori chiar mai mult decât dublul ratei calculate la începutul contractului.

După cum se poate constata și din graficul de mai jos, cursul de schimb a crescut continuu începând cu iunie 2007 și până în prezent.

Maximul istoric înregistrat a fost de 4,0898 RON/CHF în data de 11 august 2011.

Pentru trei zile la rând, 9-11 august, cursul de schimb a fost de peste 4 RON/CHF.

Imediat dupa ce cursul de schimb a atins acest prag, Elveția a luat decizia de a corela evoluția monedei locale CHF cu evoluția monedei europene EUR, la o paritate de maxim 1,2 CHF/EUR.

Evolutia cursului valutar CHF/RON (franc elvetian-leu)Deși în ceea ce priveste indicele LIBOR, creditele în CHF sunt cele mai răspândite în Romania, dupa creditele în EUR și RON, nu este de neglijat nici evolutia indicilor LIBOR pentru USD și JPY.

Dacă indicele LIBOR pentru USD a înregistrat o scădere abruptă și continuă din iunie 2007 până în ianuarie 2009, urmată de o perioadă relativ stabilă de 3 ani, situația pentru LIBOR JPY a stat puțin diferit.

Evolutia LIBOR USDDupa cum se poate constata din graficul prezentat mai jos, indicele LIBOR JPY a înregistrat o creștere ușoară, dar constantă din Ianuarie 2007 până în iunie 2008, după care a urmat o scădere blândă până în ianuarie 2010, rămânând ulterior la valori relativ constante, cu oscilații nesemnificative.

Evolutia Libor JPY (Yen)

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.