Ce este Liborul?

0

După ce am explicat ce înseamnă și ce influență au asupra dobanzilor indicii EURIBOR și ROBOR, am considerat ca fiind necesar sa descriu și cel de-al treilea mare indice de acelasi tip, respectiv indicele LIBOR, întrucât acesta este mai important deoarece este utilizat pentru foarte multe valute.

LIBOR, (London Interbank Offered Rate) este stabilit în funcție de dobânzile oferite de băncile de pe piața financiară londoneză pentru depozitele la termen ale clienților lor.

Datorită faptului că Londra este un centru financiar internațional important, LIBOR se calculează pentru mai multe valute majore de pe piața financiară, principalele fiind francul elvețian, dolarul american, dolarul canadian și yenul japonez.

evolutie liborRata LIBOR determină, de asemenea, evoluția unui număr mare de alte derivate financiare precum tranzacțiile futures pe dobânzi, swap-urile și Eurodolarii.

Mai explicit, cotația LIBOR se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobandă ale băncilor principale pentru diverse valute, enumerate mai sus.

Se utilizează în principal pentru calculul dobanzilor variabile ale valutelor respective.

Ca și în cazul EURIBOR și ROBOR, există o oră fixă la care indicele LIBOR este calculat, respectiv ora 11 a fiecărei zi lucratoare (ora Londrei).

Începuturile indicelui LIBOR datează din 1984, atunci când tranzacțiile dintre instituțiile financiare capătau amploare și se simțea nevoia de a avea un indicator de referință pentru dobânzile de împrumut.

Această rată de referință era necesară în mod deosebit pentru a calcula prețurile produselor financiare precum swap, dar și multe altele. În cele din urmă, în 1986 a avut loc “inaugurarea” indicelui LIBOR și prima publicare a cotațiilor acestuia.

La început, în 1986, cotațiile LIBOR au existat decât pentru 3 monede: dolarul american, yenul japonez și lira sterlină.

De-a lungul anilor, numărul valutelor pentru care se stabilea indicele LIBOR a ajuns la un maxim de 16. O parte din aceste valute s-au preschimbat în moneda unică EURO în anul 2000. Astfel, in momentul de față indicele LIBOR există pentru 10 valute:

– Dolarul american – USD LIBOR.
– Dolarul australian – AUD LIBOR.
– Lira sterlina – GBP LIBOR.
– Dolarul canadian – CAD LIBOR.
– Coroana daneza – DKK LIBOR.
– EURO – EUR LIBOR.
– Yenul japonez – JPY LIBOR.
– Dolarul New Zealand – NZD LIBOR.
– Coroana suedeza – SEK LIBOR.
– Francul elvetian – CHF LIBOR.

LIBOR-ul pentru moneda EURO există strict din motive de continuitate pentru contractele swap mai vechi. În rest, pentru moneda EURO se utilizează indicele EURIBOR.

Fiecare din cele 10 valute poate avea câte 15 cotații LIBOR, întrucat acest indice are 15 maturități posibile, respectiv: o zi, o săptămână, două săptămâni, o lună, două luni, 3 luni, 4 luni, 5 luni, 6 luni, 7 luni, 8 luni, 9 luni, 10 luni, 11 luni, un an.

LIBOR-ul nu a avut întotdeauna 15 maturități. Până în 1998 nu au existat decât maturitățile începând cu o lună, respectiv de la o lună la un an.

În 1998 a fost adaugată maturitatea de o săptămână și de-abia în 2001 s-au adaugat și maturitățile de două săptămâni si o zi (cunoscută și sub denumirea de “overnight”, adică ” peste noapte” în engleză).

O altă informație interesantă în ceea ce privește LIBOR-ul este aceea că acest indice este utilizat ca dobândă de referință pentru politica monetară a Băncii Naționale a Elveției.

Pentru a vedea valorile LIBOR la zi si valorile istorice puteti consulta acest link.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.