Criza alimentară generează noi oportunități de afaceri

0

Afacerile noi apar pe piață ori de câte ori apar nevoi noi ce trebuie satisfăcute.

Este legea cererii și a ofertei, veche de când lumea, pe care o vedem repetându-se ori de câte ori omenirea trece prin pragul unor mari transformări.

Este și cazul vremurilor contemporane când la orizont apar noi provocări cărora omenirea încearcă să le găsească răspunsuri adecvate.

Cea mai stringentă problemă care se prefigurează la orizont este criza alimentară pe care multe țări o resimt deja din plin.

alge marineFără a lungi prea mult discuția, criza alimentară este produsă de un cumul de factori – creșterea populației (deci mai multe guri de hrănit), pierderea terenurilor agricole în favoarea dezvoltării urbane și schimbările climatice.

Toate acestea cumulate înseamnă un singur lucru: mai puține alimente. Găsirea de soluții coincide cu apariția de noi oportunități de afaceri.

Oportunități la care sunt chemate atât marile corporații cât și micile afaceri ale unor antreprenori independenți.

Acvaponia
Acvaponia sau cultura hidroponică, este un concept nou de agricultură ce presupune îmbinarea culturilor de legume cu piscicultura.

Schema este urmatoarea: cu ajutorul unui circuit, apa din acvarii (bogată în azot și alte elemente nutritive, datorită dejecțiilor peștilor), este purtată sub rădăcinile plantelor, care, ca niște filtre naturale își iau substanțele necesare, purificând la rândul lor această apă care se poate reîntoarce mai curată și mai oxigenată în acvariile peștilor.

Desi sună complicat și costisitor, în realitate este mult mai simplu.

Poți folosi pentru început două acvarii, unul pentru pești, celălalt pentru patul de cultură al legumelor.

Cu ajutorul unor tuburi comunicante poți încropi un sistem care să genereze un circuit acvatic între cele două acvarii.

Poți obține astfel o mică sursă de legume proaspete pentru consumul familiei tale.

După ce capeți experiență poți extinde acest sistem într-o seră special amenajată și poți astfel să pui bazele unei afaceri de familie.

Deosebirea esențială dintre o seră clasică și una hidroponică este faptul că în cea de a doua, nu ai nevoie de sol ca pat de cultură.

Plantele pot fi așezate pe un pat artificial (din polistiren de exemplu), cu rădăcinile direct în apă.

Asta înseamnă ca poți etaja culturile obținând recolte cat de la 3-4 sere clasice.

Dincolo de acest aspect, plantele cultivate în sistem acvaponic ajung la maturitate mult mai rapid, nu au nevoie de îngrăsăminte și pot fi recoltate tot timpul anului.

Principalele legume ce se preteaza la această tehnologie inovativă sunt: salata verde, ardeiul gras, tomatele, castraveții etc.

Datorită faptului ca nu ai nevoie de teren arabil și mobilității foarte mari, hidroponia este văzută ca o soluție de masă pentru hrana orașelor viitorului care continuă să se dezvolte pe verticală.

Desfașurându-se în spatii închise, culturile acvaponice sunt ferite din start de capriciile vremii și de intemperii.

Dar hidroponia este doar unul dintre răspunsurile la problema crizei alimentare. Cea de a doua solutie este…marea.

Algele marine și fructele de mare sunt alimente noi, dar cu care ne vom obișnui tot mai mult în viitorul nu foarte îndepartat. În special algele au reușit să capteze atenția specialiștilor.

De milioane de ani algele sunt la baza lanțului trofic și pot hrani atât oamenii cât și animalele.

În plus, sunt plantele cu cea mai rapidă creștere din lume și trăiesc în imensitatea oceanului, un avantaj în plus față de micșorarea continuă a suprafețelor de teren arabil.

Deși azi sunt cultivate în stadiu experimental, fermele de alge vor deveni tot mai populare în urmatorii ani.

Insectele
Bogate în proteine la fel ca orice carne, insectele sunt consumate de mii de ani în diferite culturi de pe Glob, însă vor deveni un aliment tot mai popular pe masură ce vor fi privite tot mai mult ca o nouă sursă de nutrienți.

Sunt peste 1 400 de specii de insecte comestibile. Creșterea lor este mai puțin costisitoare decat cea a vitelor, consumă mai puțină apa și pot fi preparate într-o mare varietate de feluri.

Guvernul olandez cheltuiește anual milioane de dolari pentru studii privind introducerea insectelor în alimentația populației.

În viitor vom avea burgeri din lăcuste și gândaci și nu este nicio exagerare!

Însa, pentru românul de rând care dorește să profite financiar de pe urma acestor tendințe, cea mai la îndemană afacere este fără îndoială o seră în sistem hidroponic.

În funcție de dotări și experiență, investiția inițială nu ar trebui să depășească în jur de câteva mii de euro…

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.