Cum să cumperi local şi să economiseşti bani

0

Există mai multe modalităţi de a economisi bani pe alimente, cum ar fi cupoane de reducere sau cumpărarea de branduri generice (mărci proprii) în loc de brandurile de renume.

Însă, un alt mod de a reduce costurile este de a ocoli supermarketul şi a cumpăra alimente obținute pe plan local.

Procedând astfel, de cele mai multe ori alimentele pe care le vei cumpăra vor fi de calitate superioară, organice și mult mai bune pentru sănătate decât alimentele procesate.

alimente localeÎn plus, vei sprijini şi economia locală.

Chiar dacă ai putea crede că procesul de achiziționare de alimente produse la nivel local este dificil, în realitate nu este deloc aşa, existând numeroase locaţii de unde să-ţi faci cumpărăturile.

Ce beneficii vei avea cumpărând local

Gust și nutriție superioare
Alimentele produse la nivel local au un gust mai bun și sunt, în general, mai sănătoase decât cele pe care le găseşti la marile magazine.

Deoarece fructele și legumele locale sunt lăsate să se coacă înainte de a fi culese, acestea sunt mai bogate în nutrienți decât soiurile standard pe care le găseşti în cele mai multe magazine alimentare.

Acestea din urmă sunt culese în general înainte de a se coace, apoi sunt depozitate și transportate către punctul de vânzare, etape care durează cel puţin o săptămână, dacă nu mai mult.

Costul mai mic
Există mai puține costuri de ambalare, iar din moment ce produsele călătoresc mai puțin, acestea pot fi vândute la un preț mai mic. În plus, nu există nici intermediari implicați în procesul de vânzare.

Conservarea energiei
Prin achiziționarea de produse alimentare la nivel local, îţi vei aduce contribuţia la reducerea dependenței noastre de petrol.

Alimente achiziționate de la magazinele alimentare mari sunt transportate pe distanțe lungi, iar atunci când prețul petrolului creşte, acest lucru va determina şi creșterea prețurilor la supermarket.

Impactul asupra mediului
În plus față de conservarea energiei, renunțând la a achiziționa produse alimentare ce au parcurs distanțe mari în favoarea celor cultivate pe plan local, vei contribui şi la scăderea noxelor. Un alt argument de care ar fi bine să ții cont este și faptul că de cele mai multe ori fermierii locali folosesc mai puține pesticide.

Unde gaseşti produse alimentare cultivate la nivel local

Standurile agricole
Unii producători au standuri pe marginea drumului pentru a-şi vinde produsele alimentare, dar puteți achiziționa fructele și legumele chiar din fermele acestora, alegând ceea ce vă place.

Astfel te vei bucura de beneficiile alimentelor cultivate pe plan local, dar și de plăcerea de a fi în aer liber și de a le culege singur sau împreună cu familia.

O altă opțiune este de a le cumpăra dintr-o cooperativă de produse alimentare, grup de producători sau dintr-un magazin alimentar deținut de către membrii acestor forme asociative.

Formele asociative au de obicei standarde înalte de responsabilitate socială și de aprovizionare cu produse locale, organice, la un preţ echitabil.

Fermele agricole comunitare de ajutor reciproc
Fermele agricole comunitare de ajutor reciproc sunt rețele alimentare formate din persoane care se angajează să susțină o parte a agriculturii locale. Prin achiziționarea unui abonament sau a unei acţiuni la o astfel de fermă agricolă veți primi în mod automat o cutie de fructe și legume de sezon pe săptămână în timpul sezonului agricol. Acestea pot oferi, de asemenea, şi produse lactate și carne.

Piețele agricultorilor
Daca eşti suficient de norocos şi o astfel de piaţă se află situată lângă locuinţa ta, atunci cu siguranţă că aceasta este cea mai bună opțiune pentru achiziționarea de alimente cultivate local, mai ales dacă esti o persoană foarte ocupată.

Piețele agricultorilor dispun de o gamă largă de fructe și legume și de obicei oferă mult mai multe produse decât magazinele obişnuite.

Prețurile sunt competitive, iar nivelul de calitate este cel puţin egal, dacă nu chiar superior produselor din magazinele alimentare.

Efectul asupra economiei locale
Achiziționând produse alimentare cultivate local vei sprijini agricultorii şi fermierii din zona ta. În România există peste 3,5 milioane de ferme, astfel este foarte important să sprijinim constant agricultorii şi fermierii locali, cel puţin din zona noastră.

Mai mult decât atât, atunci când cumpărăm de la un magazin alimentar național, o parte foarte mică din bani merge către producător, mare parte ajungând la intermediari.

Cheltuindu-vă banii la nivel local veţi spori veniturile în economia judeţului dumneavoastră, iar aceştia vor circula în comunitatea din care faceţi parte, veţi contribui la păstrarea locurilor de muncă pentru locuitorii din zonă și chiar la crearea de noi locuri de muncă.

În loc de concluzie
În unele cazuri, vă veţi confrunta cu faptul că achiziționând produse alimentare cultivate local va fi un pic mai scump decât cumpărând respectivele produsele alimentare de la un magazin alimentar.

Cu toate acestea, costurile suplimentare sunt neglijabile dacă aveţi în vedere beneficiile ce depășesc cu mult această mică diferenţă de preţ.

Cumpărând local vei aduce beneficii propriei sănătăţi, comunităţii din care faci parte, dar și planetei, iar papilele tale gustative vor fi mai fericite.

În plus, vei putea dezvolta o relație personală cu agricultorul care cultivă produsele pe care tu si familia ta le mănânci și vei avea ocazia să înveți mai multe despre procesul de producție alimentară.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.