Daca ti-a placut articolul, urmareste stiri-economice.ro pe ->
Like stiri economice
Am fost astazi intrebata ce inseamna ca o firma este declarata inactiva de Fisc si ce impact are lucrul acesta. Vazand ca subiectul nu este atat de cunoscut pe cat as fi crezut, m-am gandit sa clarific principalele aspecte ale acestei teme.
Cadru legal:
Guvernul a modificat Codul de procedura fiscala prin OG nr. 29/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 626, din 2 septembrie 2011.
Ordinul a intrat Ón vigoare pe 26 octombrie 2011.
Unde se poate verifica daca o firma este activa sau inactiva
Registrul contribuabililor inactivi/reactivati se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pe site-ul Anaf.ro, la sectiunea "Informatii publice".
Informatia este preluata, de asemenea, pe site-ul Marketalerts.ro, prezentat in articolul "Cum ne putem forma o impresie despre o companie, utilizand numai informatii publice, gratuite?".

Firme inactive
   
In raportul obtinut de pe Marketalerts.ro exista un camp cu denumirea "Declarat inactiv de Fisc" la care raspunsul afisat este "DA" sau "NU".


Cand devine o firma inactiva?
O firma este declarata inactiva daca indeplineste una din conditiile de mai jos:
- nu isi indeplineste pe parcursul unui semestru nici una din obligatiile declarative prevazute de lege. Prin "obligatie declarativa" se intelege obligatia de a depune formularele 100, 101, 112, 300, 301, 390 si 394.
- se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unui sediu fals, care nu permite inspectorilor fiscali sa identifice si sa verifice compania.
- organele fiscale constata ca firma nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
A nu se face confuzie intre informatia care se verifica pe RECOM privind starea firmei si statusul fiscal al acesteia. O companie poate fi in functiune pe RECOM, dar inactiva din punct de vedere fiscal.
Informatiile oferite de Recom privind starea firme, respectiv in functiune, in dizolvare, in lichidare nu trebuie confundate cu starile activ/inactiv din punct de vedere fiscal!
Se pot reactiva firmele inactive?
Firmele inactive pot fi reactivate numai de catre organul fiscal pe raza caruia firma are domiciliul fiscal. Pentru a fi reactivata, firma trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- sa isi indeplineasca toate obligatiile declarative prevazute de lege
- sa isi indeplineasca toate obligatiile de plata
- organele fiscale sa constate ca firma isi desfasoara activitatea la sediul fiscal declarat
In cazul in care aceste trei conditii sunt indeplinite cumulativ, contribuabilul poate depune o cerere organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat, pentru a solicita reactivarea.
Consecintele intrarii in inactivitate fiscala
Consecintele declararii inactivitatii unei firme sunt foarte serioase intrucat duc, practic, la blocarea activitatii acestuia.

Firme active
O parte din aceste consecinte sunt:
- nedeductibilitatea cheltuielilor. Nu sunt deductibile cheltuielile inregistrate in evidenta contabila care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv.
- contribuabililor inactivi li se anuleaza automat inregistrarea in scopuri de TVA.

- inactivitatea fiscala se trece in cazierul fiscal, de unde rezulta alte consecinte grave, respectiv: nu se aproba infiintarea de noi societati, nu se aproba exercitarea unei activitati independente de catre asociati sau membrii fondatori, nu se premite cesiunea partilor sociale sau actiunilor, nu se permite numirea de noi reprezentanti legali sau schimbarea actionariatului, etc. Practic, pana la reactivare, firma nu mai poate incheia nicio afacere.
- firma va fi stearsa din Registrul operatorilor intracomunitari, deci nu va mai putea face nicio operatiune intracomunitara
Consecintele inactivitatii unei firme pentru terti
Autoritatile fiscale nu iau in considerare tranzactiile efectuate de/cu un contribuabil declarat inactiv, astfel incat sunt implicati si tertii, intrucat acestia nu isi vor putea deduce cheltuielile facute in baza unui contract cu o firma inactiva.
Inactivitatea fiscala a unei firme este foarte importanta din punct de vedere al consecintelor negative atat pentru clientii firmei, cat si pentru furnizorii acesteia.
contribuabil inactiv
Pentru a ne feri de tranzactii incheiate cu firme inactive (atat din punct de vedere al furnizorului cat si al clientului), este necesara verificarea tuturor partenerilor de afaceri fie pe site-ul Anaf.ro fie pe site-ul Marketalerts.ro.
In articolul urmator o sa gasiti informatii despre evolutia activitatii IFN-urilor in 2011.
Acest articol face parte din categoria 'Informatii utile pentru IMM-uri'. Pentru a citi alte articole din aceasta categorie va rog sa intrati aici.


07.11.2011
Copyright © 2013 stiri-economice.ro All rights reserved.

Spre exemplu, in cazul unei societati de leasing, este foarte important sa se verifice inactivitatea fiscala a:
- furnizorului bunului ce urmeaza a fi finantat, pentru ca firma de leasing sa fie sigura ca va putea deduce TVA-ul
- clientului catre care se va face finantarea, pentru ca tranzactiile efectuate cu un contribuabil inactiv nu sunt recunoscute de catre autoritatile fiscale.


site search by freefind

Ce inseamna ca o firma este declarata inactiva de Fisc?