Nivelul de trai

0

Nivelul de trai reprezintă nivelul de bogăție, confort, bunurile materiale și bunurile indispensabile disponibile unei anumite clase socio-economice sau unei anumite zone geografice.

Nivelul de trai include factori precum venitul, produsul intern brut, creșterea economică națională, stabilitatea economică și politică, libertatea politică și religioasă, calitatea mediului, climatul și siguranța. Nivelul de trai este strâns corelat cu calitatea vieții.

om fericit

Nivelul de trai este adesea folosit pentru a compara diferize zone geografice, ca de exemplu nivelul de trai din România față de Bulgaria sau nivelul de trai din București versus Cluj.

Nivelul de trai poate fi, de asemenea, utilizat pentru a compara măsurători în timp ale aceleiaşi zone geografice. De exemplu, comparativ cu un secol în urmă, nivelul de trai din Statele Unite s-a îmbunătățit foarte mult.

Prestând aceeaşi cantitate de muncă acum poţi cumpăra o cantitate mai mare de bunuri, iar articolele care odinioară erau considerate luxoase, precum frigiderele și automobilele, sunt acum disponibile pe scară largă. De asemenea, speranța de viață a crescut, iar numărul anual de ore de muncă a scăzut.

O exemplificare a măsurării nivelului de trai
O măsură a nivelului de trai este Indicele Dezvoltării Umane al Națiunilor Unite (HDI), care centralizează 188 de țări diferite pe baza unor factori, inclusiv speranța de viață la naștere, educația și venitul pe cap de locuitor.

În decembrie 2015, țările cu cele mai mari cinci scoruri HDI au fost Norvegia (0.944), Australia (0.935), Elveția (0.930), Danemarca (0.923) și Olanda (0.922).

La polul opus, țările cu cele mai scăzute scoruri ale HDI în 2015 au fost Nigeria (0.348), Republica Centrafricană (0.350), Eritreea (0.391), Ciad (0.392) și Burundi (0.400), iar Siria și Libia au înregistrat cele mai dramatice scăderi ale nivelului de trai.

Pentru a exemplifica diferența dintre scorurile de 0,944 și 0,348, Norvegia are o speranță de viață la naștere de 81,6 ani, 17,5 ani de școlarizare (per cetățean), venitul național brut (VNB) pe cap de locuitor de 64.922,30 USD (unități monetare ajustate pentru PPP), o rată de omucidere (la 100.000 de persoane) de 2,2, o rată de abonament la telefonul mobil de 116,5 (la 100 de persoane) și o rată de utilizare a internetului de 96,3% din populația sa.

La polul opus, Nigeria are o speranță de viață la naștere de 61,4 ani, 5,4 ani de școlarizare, un venitul național brut (VNB) pe cap de locuitor de 908,30 USD, o rată de omucidere de 4,7, o rată de abonament la telefonul mobil de 44,4 și o rată de utilizare a internetului de 2%.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.