Cele mai populare 8 mituri bugetare

0

Gestionarea propriului buget pentru foarte multe persoane nu înseamnă altceva decât depunerea salariilor în conturile curente și folosirea unui card pentru a face cumpărături până la epuizarea fondurilor de pe acesta.

Deși această metodă are şi anumite avantaje, cum ar fi lipsa datoriilor aferente cardurilor de credit, totuşi avem de-a face cu dezavantaje majore, cele mai importante dintre acestea fiind reprezentate de faptul că nu știți exact unde se duc toți acești bani și, în plus, nu contribuiți suficient la economiile dumneavoastră deoarece, procedând astfel, cu siguranţă că la sfarşitul lunii nu vă mai rămâne nimic in cont.

grafic bugetChiar dacă în procesul de gestionare a bugetului personal / familiei, bugetarea este un instrument extraordinar pentru gospodărirea propriilor finanțe, multe persoane sunt de părere că aceasta nu este pentru ei.

Totuși, logica pe care aceşti oameni o folosesc este adesea deficitară. În cele ce urmează vă vom prezenta o listă cu 8 mituri bugetare care împiedică oamenii să-şi gestioneze corespunzător bugetul şi să pună bani deoparte, să facă economii.

1. Nu am nevoie să-mi gestionez bugetul
Adevărul însă este cu totul altul, în sensul ca marea majoritate a oamenilor, chiar şi cei cu salarii mari și mulți bani în bancă se pot bucura de beneficiile bugetării.

Urmărirea veniturilor și a cheltuielilor dumneavoastră lunare vă permite să vă asigurați că banii câștigați cu greu sunt destinați celor mai potrivite şi măreţe scopuri.

De exemplu, dacă aţi avea idee câți bani ați cheltuit luând masa la restaurant în fiecare lună, s-ar putea să vă decideți să cheltuiţi acea sumă de bani pe altceva, poate pe o vacanță frumoasă şi inedită.

2. Nu sunt bun la matematică, deci nu-mi pot gestiona banii
În zilele noastre, datorită software-ului special de gestionare a bugetelor, nici nu trebuie să fiţi buni la matematică pentru acest demers, pur și simplu trebuie să poți urma instrucțiunile de rigoare.

Multe dintre aceste programe sunt gratuite și pot fi descarcate online. Dacă știți cum să utilizați un soft de calcul tabelar, puteți cu siguranţă să vă creați propriul buget foarte simplu: generaţi o coloană pentru venituri şi o altă coloană pentru cheltuieli și astfel veţi avea permanent informaţii despre diferența dintre cele două.

3. Locul meu de muncă este sigur
Nimeni nu are o slujbă cu adevărat sigură. Dacă lucrați pentru o corporație, se poate ivi oricând posibilitatea reducerii de personal sau a pierderii locului de muncă.

Dacă lucrați pentru o companie mică şi problemele restructurărilor sau a reducerilor de personal nu se aplică, există totuşi posibilitatea să intre în faliment sau ca proprietarul afacerii să moară brusc, iar compania respectivă ar putea muri odată cu acesta.

Întotdeauna trebuie să fiţi pregătit o eventuală pierdere a locului de muncă, având pusă deoparte în bancă o sumă de bani care să acopere cheltuielile de bază, pentru un trai decent pentru cel puțin trei luni.

Este mult mai ușor să economisiți acești bani dacă știți cât vă intră în cont şi cât cheltuiţi în fiecare lună.

4. Acest lucru nu mi se va intîmpla mie
Toți credem că o eventuală tragedie care să ne bage la cheltuieli însemnate nu ni se va întâmpla dar, Doamne fereşte, se poate petrece oricând ceva neprevăzut.

Cert este că cea mai logică tactică de supraviețuire emoțională este să gândiţi pozitiv, sperând la mai bine şi la ce este mai bun, nu la catastrofe.

Cu toate acestea, s-ar putea să vă pierdeți locul de muncă, să fiţi implicat într-un accident de mașină, să vă îmbolnăviţi sau să fie nevoie să vă ajutați un prieten sau un membru al familiei care se află la ananghie.

Cel mai bine este să fii pregătit pentru astfel de situaţii, cu speranţa însă că această sumă de bani o veţi cheltui pe ceva distractiv și nu pentru a face faţă unei astfel de nenorociri.

5. Nu vreau să mă privez de la nimic
Bugetarea nu este sinonimă cu a face cheltuieli minime şi nici nu are ca scop să vă facă să vă simțiți vinovat pentru fiecare cumpărătură pe care o întreprindeţi.

Principalul scop al acesteia este să vă asigurați că puteți pune deoparte câte puțin în fiecare lună, în mod ideal cel puțin 10% din venitul dumneavoastră sau, cel puțin, să vă asigurați că nu cheltuiți mai mult decât câștigați.

Cu excepția cazului în care aveți un buget foarte restrâns (și cu toții suntem câteodată în această situaţie), veți putea în continuare să cumpărați bilete la un meci de fotbal și să ieșiți la masă în oraş.

Ţinerea evidenţei cheltuielilor dvs. lunare nu influenţează suma de bani pe care o aveți la dispoziție pentru a o cheltui în fiecare lună, ci doar vă informează unde se îndreaptă acești bani.

6. Nu imi doresc să fac achiziţii substanţiale, deci n-am nevoie să economisesc
Delicată situaţie, nu-i aşa? Dacă chiar nu aveți scopuri măreţe, cum ar fi cumpărarea unei case, unei maşini noi sau poate renunţarea la actualul loc de muncă pentru a începe o afacere, este greu să te motivezi pentru a economisi lunar nişte bani absolut necesari pentru a atinge aceste obiective.

Totuși, reţineţi că atât situațiile de viaţă, cât și atitudinea dumneavoastră se vor schimba în timp.

Poate că nu doriți să economisiți bani pentru a vă cumpăra o locuinţă pentru că locuiți în București și sunteţi de părere ca închirierea acesteia este cea mai accesibilă opțiune pentru restul vieții.

Peste cinci ani s-ar putea să vă plictisiţi de oraş și să vă decideți să vă mutaţi în mediul rural și s-ar putea să vă doriți să fi avut nişte economii în bancă, pe care să le fii strâns în ultimii cinci ani, pentru plata avansului.

7. Nu trebuie să-mi gestionez bugetul pentru că nu am datorii
Fără îndoială că a nu avea datorii este lăudabil şi ceva neobișnuit poate în yilele noastre. Totuşi, lipsa datoriilor nu vă va plăti facturile în cazul unei urgențe.

Un sold egal cu zero este cu siguranţă mai bun decât unul negativ, dar acel zero poate deveni repede negativ dacă nu aveți o marjă de siguranță.

Aşa că, cuvântul cheie este întotdeauna „pozitiv”, iar pentru a-l atinge trebuie să începeţi să economisiţi pe baza unei bugetări riguroase.

8. Întotdeauna voi primi o majorare de salariu sau un bonus
Nu este niciodată o idee bună să contaţi pe sursele de venit imprevizibile. Este posibil ca întreprinderea unde lucraţi să nu aibă suficienți bani pentru a vă oferi o majorare de salariu sau o suma de bani la care ați sperat, chiar dacă ați câștigat-o pe merit. Același lucru este valabil și în cazul bonusurilor.

Concluzie
Dacă încă nu sunteți convins că bugetarea se impune şi în cazul dumneavoastră, iată o modalitate de a vă proteja împotriva propriilor dumneavoastră obiceiuri de a face cheltuieli aiurea.

Configurați un transfer automat a unei sume predefinite din contul dvs. curent într-un cont de economii, iar contul de economii să fie deschis la o bancă diferită de contul curent.

Acest transfer trebuie să fie programat imediat după ce vi se plătește salariul. În acest fel, vă veți plăti întotdeauna primulul pe dumneavoastră, veți avea întotdeauna suficienți bani pentru transfer și veți economisi mereu aceeași sumă prestabilită care vă va ajuta să vă atingeți obiectivele.

Dacă nu credeți că aveți disciplina necesară pentru a vă gestiona bugetul, aceasta este cea mai bună modalitate de a economisi nişte bani.

Totuşi, cea mai bună soluție este de a face această contribuție automată la economiile dumneavoastră în paralel cu gestionarea bugetului cu ajutorul unei foi de calcul sau cu utilizarea unui program software de bugetare.

În acest mod veți evita surprizele neplăcute, cum ar fi ca soldul contului curent să ajungă la zero atunci când, de exemplu, veți fi angajat în efectuarea unor cheltuieli suplimentare cum ar fi plata asigurării pentru mașină sau când veți avea întârzieri la primirea salariului.

Bugetarea este o idee grozavă pentru a vă gestiona cheltuielile lunare, pentru ca evenimentele imprevizibile ale vieții să vă găsească întotdeauna pregătiți şi pentru a vă putea permite achiziții mai costisitoare fără a intra în datorii.

Menținerea evidenței câștigurilor și a cheltuielilor nu trebuie să fie o corvoadă pentru dumneavoastră, nu necesită să fii as la matematică și nu înseamnă că nu veți putea cumpăra în continuare lucrurile pe care vi le doriţi.

Înseamnă doar că veți fi conştient pe ce se duc banii dumneavoastră, veți avea un control mai mare asupra situației financiare și probabil că veți avea motive să dormiți noaptea mai bine.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.