Ce este excedentul comercial?

0

Excedentul comercial este un indicator economic al unei balanţe comerciale pozitive, când exporturile unei țări depășesc importurile sale. Mai poate fi găsit și sub denumirea oarecum incorectă de excedent de cont curent.

Excedentul comercial reprezintă un flux net de intrări de monedă internă de pe piețele externe și este opusul unui deficit comercial, care reprezintă o scurgere netă de monedă naţională către aceste piețe externe.

Echilibrarea comerțului internațional este un factor economic important pentru orice țară. Atunci când o națiune are un excedent comercial, exporturile sale depășesc importurile într-o anumită perioadă de timp.

grafic-crestereBalanța comercială a țării este un factor important care influențează valoarea monedei sale de pe piețele globale.

Cu un excedent comercial, o țară are controlul asupra propriei sale monede prin comerț. În cele mai multe cazuri, un excedent comercial ajută la consolidarea monedei unei țări.

Totuși, acest lucru depinde de proporția de bunuri și servicii ale unei țări în comparație cu celelalte țări, precum și de alți factori ai pieței.

Concentrându-ne doar asupra efectelor comerciale, un excedent comercial înseamnă că există o cerere ridicată pentru bunurile țării respective pe piața mondială, ceea ce face ca prețurile acestora să crească și conduce la o consolidare directă a monedei naționale.

Țările care înregistrează un excedent comercial adesea continuă să-și sporească exporturile față de importuri, deoarece bunurile și serviciile acestora devin din ce in ce mai credibile pe plan internațional.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.