Ce este excedentul de cont curent

0

Excedentul de cont curent este o diferență pozitivă între economiile și investițiile unei națiuni.

Excedentul contului curent indică faptul că o națiune este un creditor net pentru restul lumii, spre deosebire de un deficit de cont curent, ce semnalează faptul că aceasta este un debitor net.

Contul curent este suma dintre balanţa comercială (exporturi minus importuri), venitul net din străinătate și transferurile curente nete.

grafic crestereDeoarece, în general, balanța comercială este cea mai mare dintre aceste componente, excedentul de cont curent sugerează, de obicei, că națiunea este un mare exportator și are un echilibru comercial pozitiv. Excedentul unui cont curent mărește activele nete ale unei națiuni cu suma excedentului.

Națiunile cu excedente mari și consistente de cont curent sunt, de obicei, exportatoare de produse fabricate sau de energie.

În ceea ce priveşte produsele fabricate, aceste națiuni orientate spre export urmează fie o politică de producție în masă, cum ar fi exemplul Chinei, fie au o reputație a calităţii superioare, cum ar fi cazul Germaniei, Japoniei sau Elveției.

În anul 2012, primele zece țări cu cele mai mari excedente de cont curent au fost: Germania, China, Arabia Saudită, Kuweit, Olanda, Norvegia, Rusia, Elveția, Qatar și Japonia.

Mai mult de jumătate din această listă cuprinde națiuni care se numără printre cei mai mari exportatori de petrol și gaze din lume.

Aceste excedente de cont curent (cunoscute și sub denumirea de excedent comercial – un sinonim care nu este 100% corect) sunt utilizate pentru a finanța deficitele de cont curent ale altor națiuni.

În 2012, țările cu cele mai mari deficite de cont curent au fost SUA, Marea Britanie, India, Canada, Franța, Australia și Brazilia.

China, care este de departe cel mai mare exportator către SUA, folosește surplusurile sale uriașe de dolari americani pentru a cumpăra bonduri emise de Trezoreria SUA. În noiembrie 2013 deținea 1,32 trilioane de dolari sau aproximativ 23% din totalul emisiunilor.

O națiune cu excedente constante de cont curent se poate confrunta cu o presiune ascendentă asupra monedei sale.

Aceste națiuni pot lua măsuri pentru a stopa aprecierea monedelor lor pentru a-și menține competitivitatea la export.

Japonia, de exemplu, intervine de obicei pe piața valutară atunci când yenul crește, cumpărând sume mari de dolari în schimbul yenului.

China, pe de altă parte, are yuanul său stabilizat în funcţie de dolarul american şi de deficitul comercial al Chinei faţă de SUA.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.