Ce este deficitul comercial?

0

Deficitul comercial este un indicator economic ce indică existența unei balanțe comerciale negative, în care importurile unei țări depășesc exporturile sale. Un deficit comercial este echivalent cu o scurgere a monedei naționale pe piețele externe. Acesta mai este cunoscut și sub denumirea de deficit de cont curent.

Atunci când importurile depășesc exporturile, cererea de valută a unei țări în ceea ce privește comerțul internațional este mai mică. Reducerea cererii pentru o monedă face ca aceasta să fie mai puțin valoroasă pe piețele internaționale.

În timp ce balanțele comerciale afectează în mare măsură fluctuațiile monedelor în majoritatea cazurilor, există câțiva factori la care naţiunile pot apela si gestiona corespunzător pentru a atenua efectele balanței comerciale negative.

graficȚările pot gestiona un portofoliu de investiții în conturi străine pentru a controla volatilitatea și circulația monedei. În plus, țările pot, de asemenea, să convină asupra unei rate de schimb valutar fixă, care să mențină moneda proprie constantă la o rată fixă.

Dacă o monedă nu este stabilizată în funcţie de o altă monedă, aceasta este considerată ca fiind flotantă.

Ratele de schimb valutar flotante sunt extrem de volatile și sunt supuse tranzacțiilor zilnice pe piața valutară. Piața valutară este una dintre cele mai mari arene de tranzacționare ale pieței financiare globale. Începând cu anul 2014, peste 5 trilioane de dolari se tranzacționează zilnic pe piața valutară globală.

Teoria economică specifică faptul că deficitul comercial nu reprezintă neapărat o situație rea, deoarece acesta se corectează automat de cele mai multe ori, în timp.

Cu toate acestea însă, în Statele Unite a fost raportat un deficit în creștere pentru ultimele câteva decenii, ceea ce îi îngrijorează pe unii economiști. Aceasta înseamnă că sume mari de dolari americani sunt deținute de națiuni străine, iar acestea pot decide să vândă dolarii americani în orice moment.

O creștere mare a vânzărilor de dolari poate conduce la scăderea valorii acestei monede, făcând importurile mult mai costisitoare.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.