Calculul sumei minime de plată pentru un card de credit

0

Instituțiile financiare se bazează la calcularea sumei minime de plată pentru cardurile de credit pe diverși factori, inclusiv suma soldului cardului și alte taxe, cum ar fi dobânzile.

Suma minimă lunară poate părea accesibilă pentru unii consumatori chiar și atunci când soldul cardului de credit este ridicat.

Indiferent de sumă, deținătorii de carduri de credit trebuie să plătească suma minimă lunară pentru a nu primi penalizări.

card de creditDefiniţia sumei minime de plată
Emitenții cardurilor de credit solicită utilizatorilor acestora să facă plăţi lunare conform soldului împrumutului lor. Suma minimă de plată reprezintă suma minimă absolută pe care trebuie să o plătească titularul cardului pentru a evita plata penalităţilor și transmiterea de informații negative către birourile de credit.

Să presupunem că un deținător de card are un sold neachitat de 250 RON, iar banca solicită o plată minimă de 10 RON. Titularul cardului trebuie să plătească 10 RON până la data scadenței pentru a evita ulterior atât o penalitate, care ar putea fi dublă sau chiar mai mare în comparaţie cu suma minimă de plată, cât și o pată în raportul său de credit.

De asemenea, utilizatorii cardurilor de credit ar trebui să depună eforturi pentru a face plățile minime la timp atunci când beneficiază de un card cu o rată promoțională a dobânzii de 0%.

În cazul în care utilizatorul nu plătește suma minimă până la data scadentă, emitentul cardului ar putea anula promoția şi astfel acesta nu se va mai bucura în continuare de dobânda de 0%.

În timp ce unii posesori de carduri ar putea crede că realizarea plății minime îi ajută să evite dobânda, singura modalitate de a evita plata dobânzilor aferente unui card de credit este de a menține soldul gestionabil și de a plăti integral factura până la terminarea perioadei de grație.

Calculul de bază a sumei minime de plată
Metodele de calcul ale plăților minime aferente cardului de credit variază foarte mult, în funcţie de instituția financiară emitentă. Consumatorii care nu înțeleg termenii contractului aferent cardului de credit trebuie să contacteze telefonic sau personal emitentul acestuia pentru explicații suplimentare.

În general, emitenții de carduri calculează plățile lunare minime utilizând metoda „procentuală” sau metoda ”procent plus dobândă și taxe”.

Conform metodei „procentuale”, emitentul cardului calculează plata minimă cu ajutorul unui procent din soldul final. Aceste procente variază de obicei între 1% la 3%. De exemplu, dacă un deținător de card are un sold de 300 RON, iar creditorul îi cere să achite 3% ca şi plată minimă, el va plăti 9 RON.

Un emitent de carduri care utilizează metoda „procent plus dobândă și taxe” calculează plata minimă lunară pe baza unui procent din sold, plus comisioane și dobânzi.

Plătiți mai mult decât suma minimă lunară
Efectuarea plăților minime lasă consumatorii datori timp mai îndelungat, pe perioade care durează mai multe luni sau chiar mai mulți ani.

De asemenea, un consumator care utilizează un card de credit pentru a cumpăra un produs mai scump, cum ar fi un computer, ar putea plăti cu până la 50% mai mult decât costul acestuia, datorită dobânzii suplimentare, dacă efectuează numai plățile lunare minime.

Cea mai bună modalitate de a păstra datoriile personale cât mai scăzute este să achitaţi cât mai mulți bani peste suma lunară minimă de plată până la stingerea datoriei din contul cardului de credit.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *