Ce este capitalul social?

0

Capitalul social reprezintă acţiunile preferenţiale și comune (ordinare) / părțile sociale etc. pe care o companie este autorizată să le emită în conformitate cu statutul său.

Contabilii definesc capitalul social ca fiind o componentă a secțiunii capitalului propriu în bilanțul contabil al societății. Firmele pot emite mai mult capital social în timp sau pot răscumpăra acțiuni / părți sociale etc., care în prezent sunt deținute de către acționari / asociați etc.

Capitalul este definit ca suma totală de bani pe care o companie o încasează pentru a-şi desfăşura activitatea. Capitalul poate fi obținut prin emiterea de acțiuni (capitalurile proprii) sau prin titlurile de creanță.

grafic actiuniCompaniile cu profituri corporative consistente işi pot majora capitalul inclusiv prin împrumuturi, deoarece acestea pot genera venituri pentru a-şi achita dobânzile.

Pe de altă parte, întreprinderile cu venituri mai puțin solide colectează fonduri prin emiterea de capitaluri proprii.

Întreprinderile de investiții efectuează analize ale situațiilor financiare pentru a determina dacă o societate ar trebui să emită acțiuni, creanţe sau o combinație a ambelor tipuri de valori.

Serviciile de factoring în statut
Statutul este un document legal utilizat pentru a deschide o companie. Statutul include suma totală a acțiunilor autorizate.

Stocul autorizat de acţiuni se referă la valoarea maximă a acțiunilor pe care o firmă le poate emite în timpul existenței societății, aceste acțiuni putând fi acțiuni comune (ordinare) sau acțiuni preferențiale. O întreprindere poate emite acțiuni în timp, cu condiţia ca numărul total de acțiuni să nu depășească suma autorizată.

Diferențele dintre acţiunile comune și cele preferențiale
Dividendele acțiunilor preferenţiale au de obicei o valoare declarată, fiind plătite înaintea dividendelor acţiunilor comune.

În unele cazuri, dividendele preferenţiale se acumulează și trebuie plătite mai târziu, dacă câștigurile companiei nu sunt suficiente pentru a plăti dividendul preferenţial în anul în curs.

În cazul lichidării societății, acționarii preferenţiali au întâietate faţă de cei ce deţin acţiuni comune asupra oricăror active rămase ale întreprinderii.

Modalitatea prin care acţiunile sunt înregistrate în bilanţul contabil
Secțiunea referitoare la capitalul propriu în bilanțul contabil este compusă din trei solduri contabile, incluzând acțiunile comune, capitalurile suplimentare încasate și veniturile reținute.

Soldul stocului comun de acţiuni este calculat ca valoarea nominală a acțiunilor comune înmulțită cu numărul de acțiuni comune puse în circulație.

Valoarea nominală a unei acţiuni este o sumă fixă atribuită fiecărei acțiuni comune, iar suma plătită de investitori peste această valoare nominală este înregistrată la capitalurile suplimentar încasate.

Dacă, de exemplu, valoarea nominală a acțiunii este de 10 RON pe acțiune, iar acțiunile sunt emise publicului pentru 20 RON, capitalurile suplimentar încasate vor creşte cu 20 RON pe acțiune.

Acțiunilele preferențiale sunt, de asemenea, înregistrate în secțiunea de capitaluri proprii ale bilanțului contabil, însă acestea au o valoare nominală diferită.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.