Care este diferența dintre PIB și PIB PPP?

0

În macroeconomiile contemporane, PIB-ul (Produsul Intern Brut) se referă la valoarea monetară totală a bunurilor și serviciilor produse într-o țară. PIB-ul calculează valoarea monetară curentă în termeni absoluți.

PIB-ul real ajustează PIB-ul în funcție de inflație. În plus, unele conturi ale PIB-ului sunt ajustate pentru forma relativă de paritate a puterii de cumpărare sau, prescurtat, PPP.

Această ajustare se bazează pe o încercare de a converti PIB-ul într-o valoare numerică mult mai ușor de comparat între țările cu diferite valute.

pib cufarPIB-ul cu PPP
O modalitate de a ne da seama ceea ce reprezintă PIB-ul cu PPP este să ne imaginăm puterea totală de cumpărare colectivă a Japoniei în cazul în care aceasta a fost folosită pentru a face exact aceleași achiziții de pe piețele din SUA.

Acest lucru funcționează doar după ce toată moneda japoneză, reprezentată de yeni, este schimbată în dolari, în caz contrar comparația neavînd nici un sens. Efectul net este că putem afla de câți dolari este nevoie pentru a cumpăra bunuri în valoare de 1 $ în Japonia şi vivecersa.

Următorul microexemplu ilustrează mai bine această modalitate de calcul. Să presupunem că o cămașă în S.U.A costă 10$ la cumpărare. În Germania pentru a cumpăra aceeași cămașă trebuie sa plăteşti 8,00 €.

Pentru a face o comparație „mere-pe-mere”, cei 8,00 € din Germania trebuie să fie convertiţi în dolari americani.

În cazul în care rata de schimb este de așa natură încât tricoul în Germania va costa de 15.00$, valoarea PPP va fi de 15/10, sau de 1,5. Pentru fiecare 1 dolar cheltuit pe tricou în Statele Unite, este nevoie de 1.50 $ pentru a obține aceeași cămașă în Germania.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.