Argumentele pro și contra deficitului comercial

0

Singurul lucru cu care toată lumea poate fi de acord atunci când este vorba de domeniul economiei este că economiștii rareori se pun de acord, iar un punct de dispută este şi acela dacă deficitul comercial, cunoscut de asemenea şi sub denumirea de deficit de cont curent, este benefic sau dăunător pentru economia unei țări.

Cât timp poate o națiune prospera cu un astfel de dezechilibru reprezintă o alta discuţie.

Răspunsul este că un deficit comercial poate conferi pentru o țară atât aspecte pozitive, cât și negative, dar totul depinde de circumstanțele țării în cauză, de deciziile politice care au fost luate și de durata și mărimea deficitului.

deficit comercial valuteUn deficit comercial există atunci când o țară cheltuiește anual mai mulți bani pe importuri decât încasează din exporturile sale.

În prezent, Statele Unite ale Americii dețin de departe cel mai mare deficit comercial, cu un dezechilibru comercial de peste 7300 miliarde de dolari acumulate în ultimele decenii, dar multe alte țări, printre care Spania, Marea Britanie, Australia, Mexic, Turcia și Brazilia se confruntă, de asemenea, cu deficite.

Pe de altă parte, alte țări exportă mai mult decât importă și se bucură de excedente comerciale, ca de exemplu China, Rusia, Germania și Japonia, care toate înregistrează excedente mari.

Argumente pro și contra deficitului comercial
În ultimii câțiva ani, Statele Unite ale Americii au înregistrat deficite comerciale. Unii oameni au reacționat negativ, condamnând acest fapt, în timp ce alții au învinovățit anumite guverne străine pentru jocuri incorecte pe piețele SUA.

Totuși, există și alți oameni care susțin că deficitele comerciale sugerează faptul că trăim mai presus de mijloacele noastre și acumulăm prea multe datorii.

Ocuparea forței de muncă: atunci când o țară experimentează repetat un deficit comercial există consecințe negative previzibile, care pot afecta creșterea economică și stabilitatea.

În cazul în care cererea de importuri este mai mare decât cererea de exporturi, locuri de muncă de pe piața internă pot fi pierdute în favoarea celor din străinătate. Din punct de vedere teoretic acest lucru are sens, însă datele sugerează că șomajul se poate menține la niveluri foarte scăzute chiar și în cazul unui deficit comercial, iar rate ridicate ale șomajului pot apărea și în țările cu excedente comerciale.

Valoarea monedei: cererea pentru exporturile unei țări influențează valoarea monedei sale.

Companiile americane care comercializează produse în străinătate trebuie să convertească în dolari monedele străine recepționate, cu scopul de a-și plăti toți salariații și furnizorii, ceea ce influențeaza prețul monedei lor de origine.

În cazul în care cererea pentru exporturi scade față de cererea pentru importuri, valoarea unei valute ar trebui să scadă.

De fapt, într-un sistem de curs de schimb flotant, variabil, deficitele comerciale ar trebui, teoretic, să fie corectate automat prin ajustări ale cursului de schimb de pe piețele de schimb valutar.

Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii se află într-o poziție unică de a fi cea mai mare economie din lume, dolarul american având rolul de monedă de rezervă internațională.

Prin urmare, cererea de dolari americani a rămas destul de puternică, în ciuda deficitelor repetate. În schimb, țări cu excedent comerical, cum ar fi China, care nu utilizează un regim valutar flotant, ci mai degrabă păstreză o rată de schimb fixă raportată la dolar, beneficiază de menținerea valorii monedei lor în mod artificial.

Ratele dobânzilor: În mod similar, un deficit comercial repetat poate avea adesea efecte adverse asupra ratelor dobânzilor în țara respectivă.

O presiune descendentă asupra monedei unei țări o devalorizează, făcând prețurile mărfurilor exprimate în această monedă mai scumpe; cu alte cuvinte, aceast fapt poate duce la inflație.

Pentru a combate inflația, banca centrală poate fi determinată să adopte instrumente de politică monetară restrictivă, care includ creșterea ratelor dobânzilor și reducerea ofertei de bani.

Atât inflația, cât și ratele ridicate ale dobânzilor pot diminua creșterea economică.

Investițiile străine directe: Prin definiție, balanța de plăți trebuie să tindă întotdeauna spre zero. Ca urmare, un deficit comercial trebuie să fie compensat printr-un surplus în contul de capital și în contul financiar al unei țări.

Acest lucru înseamnă că națiunile care înregistrează deficite experimentează un grad mai mare de investiții directe străine și de proprietăți străine, din cauza datoriei publice.

Pentru o țară mică ar putea fi dăunător ca o mare parte a activelor și resurselor acesteia să fie deținute de către străini, care pot apoi controla și influența modul în care sunt utilizate aceste active și resurse.

Potrivit lui Milton Friedman, laureat al Premiului Nobel, deficitele comerciale nu sunt niciodată dăunătoare pe termen lung, deoarece moneda va reveni întotdeauna înapoi în țară sub o formă sau alta, cum ar fi, de exemplu, prin intermediul investițiilor străine.

Concluzie
Teoria economică sugerează că deficitele comerciale repetate vor fi dăunătoare pentru perspectivele economice ale unei națiuni, cu un impact negativ asupra ocupării forței de muncă, creșterii economice și devalorizării monedei sale.

Statele Unite ale Americii, ca națiunea cu cel mai mare deficit din lume, au dovedit în mod constant că aceste teorii sunt greșite. Acest lucru se poate datora însă statutului special al Statelor Unite, ca cea mai mare economie din lume și dolarului american, ce are rolul de monedă de rezervă internațională.

Cu siguranță însă că țările mai mici au experimentat efectele negative pe care deficitele comerciale le pot produce în timp.

Cu toate acestea, susținătorii piețelor libere insistă asupra faptului că orice efecte negative ale deficitelor comerciale se vor corecta în timp, prin ajustări ale cursului de schimb și printr-o concurență care să conducă la o schimbare în producția țării respective.

Deficite comerciale mari pot reflecta pur și simplu preferințele consumatorilor, iar pe termen lung nu pot produce cu adevărat efecte negative. Timpul ne va da sau nu dreptate.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.