Informatii economice – septembrie 2012

0

România
– Deficitul bugetar pe primele 8 luni este de 1.18% din PIB.

– Investițiile realizate în economie în primele șase luni au crescut cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut ajungând la peste 6 miliarede euro.

– Veniturile bugetare realizate de ANAF în luna august au crescut cu 7% față de august 2011.

– Rata șomajului a crescut în august față de iulie cu 0.1% și a scăzut față de august 2011 cu 0.4%.

– ANEIR anunță că exporturile României pot depăși 50 miliarde în acest an dacă Ford și Oltchim au o producție ridicată.

Exporturile au crescut în primele 7 luni cu doar 0.9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

– Datorita cursului de schimb ridicat de la 1 ianuarie 2013 vor crește prețurile la toate produsele pentru care se plătesc accize.

Acestea vor fi calculate la un curs cu aproximativ 5% mai mare decât cel folosit pentru anul acesta. Produsele afectate sunt: țigări, alcool, cafea și carburanți.

– Deși nu prea se vede, din statistici reiese că în Romania s-a înregistrat în al doilea trimestru din 2012 cea mai mare creștere salarială anualizata din UE și anume 7.1%.

Probabil că România a avut această creștere datorită creșterii salariilor bugetarilor cu 8%.

– Potrivit datelor anunțate de INS, rata anuala a inflației a ajuns la 3.88%.

– Producția industrială a crescut în primul semestru, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu aprox. 1.1%.

– Cifra de afaceri din industrie a crescut în primele 7 luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 3.3%.

– Privatizarea Oltchim a eșuat. Nu are rost să găsim vinovații pentru că ar trebui facut un articol foarte mare și nu acesta este scopul nostru.

– Acțiunile Facebook au crescut de la 17.5 USD la 22.9 USD. Prețul acestora a scăzut cu 40 % față de momentul în care compania a fost listată la bursă, când prețul unei acțiuni era de 38 USD.

Diferiți investitori  spun ca prețul corect al acțiunilor ar fi 15 USD.

– Guvernul anunță că se vor impozita piscinele, se va plati impozit diferit pentru o casă ce are toaleta în curte și una ce are toaletă în casă etc.

Internațional
– Criza continuă – SUA au închis în primele 9 luni ale anului 43 de bănci.

– Din 2010 moneda Iranului a ajuns de la 10.000 riali/USD la 35.000 riali/USD și rezerva valutară s-a redus în utimele luni de la peste 100 miliarde de dolari la 50-70 miliarde.

– În ultimele 9 luni peste 300 miliarde Euro au fost retrase din bancile din Spania, Portugalia și Grecia și au fost depozitate în țări ce au o economie mult mai solidă.

– De la începutul anului, SUA au avut un deficit bugetar de peste 1000 miliarde USD, cu 6% mai puțin decât în aceeași  perioadă a anului trecut.

– Datoria publica a Spaniei a ajuns la nivelul record de 76% din PIB, în crestere cu 3% față de primele 3 luni ale anului. Se estimează ca anul viitor datoria Spaniei va atinge 82% din PIB.

– Japonia anunța că va renunța la energia nucleară până în anul 2030. În prezent 48 din cele 50 de reactoare nucleare deținute de Japonia sunt oprite pentru revizii.

– Deficitul bugetar al Greciei în primele opt luni ale anului a fost de doar 1.3 miliarde euro, cu mult sub ținta de 4.2 miliarde. Anul trecut deficitul în primele opt luni a fost de aproximativ 6 miliarde euro.

septembrie

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.