Evoluția ROBOR în perioada 2007-2012

0

ROBOR-ul este un indice de referință pe piața internă și reprezintă în mod concret rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Valorile ROBOR la zi le puteți vedea la finalul articolului.

Indicele ROBOR influențează în mod direct dobânzile variabile ale creditelor în RON, neinfluențând ratele creditelor care au la bază dobânzi fixe.

Mai multe detalii privind semnificația și impactul indicelui de dobandă ROBOR pot fi citite aici.

Chiar dacă mare parte din segmentul de credite de pe piață este reprezentat de creditele de tip imobiliar / ipotecar, care sunt încheiate în valută (în general EURO) și pe termen lung, există și un segment important de credite de consum, credite de nevoi personale etc.

Pentru a se evita riscul de curs valutar, majoritatea creditelor de consum și nevoi personale sunt acordate în moneda în care se câștigă veniturile populației, deci în RON.

Deși faptul că accesam credite în moneda locală ne ferește de riscul valutar, prin faptul că majoritatea ofertelor au la bază dobânzi variabile, ne lasă încă expuși la un alt risc important, respectiv riscul de dobândă.

După cum am menționat și în alte articole, dobânda variabilă este formată din indicele de dobândă (ROBOR în cazul creditelor în RON) și din marja băncii (marjă fixă, stabilită la începutul contractului).

Astfel, dobânda variabilă este format dintr-o parte fixă (marja băncii) și o parte variabilă (indicele ROBOR).

Partea variabilă poate influența în mod semnificativ creșterea sau scăderea ratei lunare pe care noi o avem de achitat.

Urmând acest curs al gândurilor, mi s-a parut util de observat care a fost evoluția indicelui ROBOR în ultimii ani, începând din ianuarie 2007 și până în mai 2012.

După cum se poate constata din graficul de mai jos, în perioada ianuarie 2007 – iunie 2010,  cele trei variante ale indicelui ROBOR (la o luna, 3 luni sau 6 luni) au crescut și au scăzut împreună, fără a exista diferențe notabile între evoluția ROBOR o lună față de ROBOR 3 luni sau ROBOR 6 luni.

Începând cu iunie 2010 însă, s-a putut constata o evoluție ușor diferită a indicelui ROBOR o lună, în comparație cu ceilalți doi indici.

Astfel, în iunie 2010 indicele ROBOR o luna a atins minimul istoric de 3.980%.

Comparând cu maximul de 15.240% înregistrat în ianuarie 2009 de același indice, putem constata o scădere absolută de 11.26% a indicelui ROBOR o lună, scădere bruscă ce a avut loc într-un interval de un an și jumătate.

În medie, în momentul de față, toți cei trei indici ROBOR au scăzut cu aproximativ 3.2 puncte procentuale în comparație cu punctul de pornire al analizei, respectiv ianuarie 2007.

Evolutie RoborDeși din analiza prezentată se poate constata că indicele ROBOR a fost ușor volatil și nu tocmai previzibil în ultimii ani, finanțările în RON nu sunt de neglijat, întrucât, deși ne supun riscului de dobândă, măcar nu ne mai supun și riscului valutar cauzat de evoluția cursului de schimb RON/EUR.

Doar de dragul statisticii maximul istoric pentru ROBOR a fost înregistrat în data de 20 octombrie 2008 – 51.19 pentru 1M, 49.8 pentru 3M și 51.97 pentru 6M. A fost un caz unic – valori peste 20 s-au înregistrat doar pentru 6 zile.

Valoarea actualizată a indicelui ROBOR o puteți găsi în tabelul de mai jos.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.