Ce este PIB-ul pe cap de locuitor?

0

PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator de măsurare a producției totale a unei țări care preia produsul intern brut (PIB) și îl împarte la numărul populaţiei din țară.

PIB-ul pe cap de locuitor este foarte util atunci dorim să facem comparaţii între diferite țări cu alta, deoarece acesta ne reflectă performanța relativă a țărilor. Creșterea PIB-ului pe cap de locuitor semnalează o creștere a economiei și tinde să reflecte o creștere a productivității.

pibConceptul de PIB pe cap de locuitor
PIB-ul este unul dintre indicatorii primari ai performanței economice a unei țări. Acesta se calculează fie prin adunarea veniturilor anuale ale tuturor cetățenilor cu vârstă de muncă, fie prin însumarea valorii tuturor bunurilor și serviciilor finale produse în țară pe parcursul anului.

PIB-ul pe cap de locuitor este deseori folosit ca un indicator al nivelului de trai: un PIB pe cap de locuitor mai mare semnifică un nivel de trai mai ridicat.

Măsurarea productivității
De asemenea, PIB-ul pe cap de locuitor poate fi utilizat pentru a măsura productivitatea forței de muncă a unei țări, deoarece acesta înglobează producția totală de bunuri și servicii al fiecărui component al forței de muncă dintr-o anumită națiune.

Totuşi, mulți economiști afirmă că un indicator mai bun al productivității muncitorilor poate fi PIB-ul raportat la numarul de ore lucrate.

Şi asta deoarece PIB-ul pe cap de locuitor nu ia în considerare influența tehnologiei asupra producției unui lucrător. Dacă două țări au fiecare o forță de muncă care deține o pondere egală în PIB-ul pe cap de locuitor, calculele ne conduc la concluzia că ambele națiuni dețin un nivel de trai egal.

Cu toate acestea, o examinare suplimentară a PIB-ului pe ore lucrate oferă o viziune diferită asupra eficienței lucrătorilor. Țara cu un PIB mai mic pe ore lucrate se bucură de fapt de mai mult timp liber.

Singapore și Norvegia, a căror producție pe lucrător era egală cu cea a Statelor Unite în anul 2013, înregistrează diferențe semnificative în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor raportat la orele lucrate.

Cifra de 1,41 înregistrată în Singapore indică faptul că lucrătorii din această națiune au muncit mai multe ore decât omologii lor norvegieni, care au înregistrat o valoare a PIB-ului pe cap de locuitor raportat la orele lucrate de 0,83 în anul 2013.

Diferenţele între state în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor
Diferențele majore în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor sunt exemplificative prin comparațiile între economiile dezvoltate și cele în curs de dezvoltare.

La o valoare de 132.099$, Qatar a avut în anul 2015 cea mai mare producție a muncitorilor din lume, ajustată la paritatea puterii de cumpărare (PPP), o măsură care raportează moneda fiecărei națiuni la dolarul american în scopuri comparative.

La polul opus se afla Etiopia, care în 2015 se situa în partea de jos a scării globale, cu un PIB pe cap de locuitor de 687$.

Aceste diferenţe şi disparităţi marcante înregistrează însă întorsături neaşteptate atunci când se examinează creșterea PIB-ului pe cap de locuitor.

Etiopia, în care activităţile de explorare a țițeiului au crescut vertiginos în 2014, a înregistrat cea mai mare creștere globală a producției pe lucrător în 2015, cu 8,5%, în timp ce productivitatea muncitorilor din națiunea bogată în petrol a Qatarului a înregistrat o scădere cu 4,6%.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.