Informații economice – martie 2017

0

România
– Exporturile de mărfuri și servicii au început 2017 cu un avans de 13,6% comparativ cu prima lună din 2016, până la 4,68 miliarde euro, însă importurile au înregistrat un avans de 17,4%, evoluție care a condus la creșterea deficitului comercial, arată datele preliminare publicate de INS.

– Numărul șomerilor a crescut în februarie cu 893 persoane, însă rămâne aproape de nivelul minim al ultimelor decenii. Rata șomajului în februarie a fost de 5.4%.

– Activitatea industrială a crescut în februarie, după patru luni la rând de declin, pe fondul creșterii comenzilor. Industria are o contribuție de circa 23% la formarea produsului intern brut.

– Arctic va investi peste 103 milioane euro în construcția unei noi unități de producție mașini de spălat rufe în Dâmbovița și va crea aproape 500 locuri de muncă.

– Ministerul turismului dorește reducerea TVA la agențiile de turism de la 19% la 9%. Acesta va transmite documentația la CE pentru a obține derogarea.

– În primele trei săptămâni din luna martie s-au colectat mai mulți bani decât în luna martie 2016, ceea ce face ca încasările la buget din primul trimestru 2017 să le depășească ușor pe cele din aceeași perioadă din 2016.

– Conform ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 33 miliarde lei, la 28 februarie 2017, în creştere cu aproximativ 31% faţă de nivelul de la 29 februarie 2016.

– ANRE a aprobat scumpirea gazelor cu 2% în medie pentru clienții casnici.

– La finalul lunii martie s-au deschis două noi stații de metrou – Laminorului şi Străuleşti. Realizarea lor a durat 4 ani și a costat aproximativ 250 milioane de euro.

– Enel va achita în acest an suma de 401 milioane de euro stabilită de Curtea de Arbitraj de la Paris în disputa avută cu statul român pentru pachetul de 13,5% din acţiunile Electrica Muntenia Sud.

Internațional
– Inflația anuală din zona euro a accelerat în februarie la 2%, de la 1,8% în luna anterioară, potrivit datelor estimative publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat.

– Marea Britanie ar putea pierde 10.000 de joburi din domeniul bancar şi alte 20.000 din sectorul serviciilor financiare, în cazul în care clienţii vor muta activele din UK, în urma Brexitului.

– Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt va continua să importe grâu pentru a-şi majora rezervele strategice.

– FED a majorat dobânda de politică monetară, pentru a doua oară în 3 luni.

– economia SUA a generat aproximativ 240000 locuri de muncă, rata șomajului ajungând la 4.7%.

martisor

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.