Ce este balanța de plăți (BOP)?

0

Balanța de plăți este declarație prin care se sintetizează toate tranzacțiile unei economii cu restul lumii pe o perioadă de timp determinată.

Balanța de plăți, cunoscută și sub denumirea de balanța internațională de plăți, include toate tranzacțiile dintre persoanele rezidente și cele nerezidente ale unei țări, implicând bunuri, servicii și venituri, creanțe și datorii cu alte țări ale lumii dar și transferuri, cum ar fi donațiile.

Balanța de plăți (BOP) clasifică aceste tranzacții în două conturi – contul curent și contul de capital.

balantaContul curent cuprinde tranzacțiile în bunuri, servicii, venituri din investiții și transferuri curente, iar contul de capital include în principal tranzacțiile cu instrumente financiare.

Tranzacțiile balanței de plăți și poziția investițională internațională ale unei economii constituie împreună setul reprezentativ de conturi internaționale.

Prezentarea balanței de plăți (BOP)
În ciuda denumirii sale, datele privind „balanța de plăți” nu privesc plățile efective efectuate și primite de o economie, ci mai degrabă tranzacțiile.

Deoarece multe din tranzacțiile internaționale incluse în aceasta nu implică plata în numerar, această cifra ar putea varia în mod semnificativ față de plățile nete efectuate de entitățile străine pe parcursul unui interval de timp.

Creează cu adevărat „balanța de plăți” un echilibru? În teorie, deficitul de cont curent ar trebui să fie finanțat de intrările nete din contul de capital și cel financiar, în timp ce un excedent de cont curent ar trebui să corespundă ieșirilor din contul de capital și din contul financiar pentru o cifră netă egală cu zero.

În practică totuși, faptul că datele sunt colectate din surse multiple poate determina un anumit grad de eroare de măsurare.

Datele privind balanța de plăți (BOP) și poziția investițională internațională sunt esențiale în formularea politicii economice naționale și internaționale. Anumite aspecte referitoare la datele privind balanța de plăți, cum ar fi dezechilibrele privind plățile și investițiile străine directe sunt elemente cheie pe care politicile economice din cadrul unui stat încearcă să le soluționeze.

Politicile economice vizează deseori obiective precise care, la rândul lor, sa aibă un impact asupra balanței de plăți. De exemplu, o țară poate adopta politici special concepute pentru a atrage investiții străine într-un anumit sector.

Un alt stat ar putea încerca să-și mențină moneda națională la un nivel depreciat în mod artificial pentru a stimula exporturile și constituirea de rezerve în valuta națională.

Impactul avut de aceste politici este inclus, în ultimă instanță, în datele privind balanța de plăți.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.