Economia României în perioada 1918-1939 (interbelică)

0

Acesta este al doilea articol din seria de articole începută cu articolul România în perioada 1900-1918. Cum în articolul anterior am vorbit despre economia României în perioada 1900-1918 în acest articol vom începe din anul 1918, anul Marii Uniri.

Pentru că ar fi fost un articol prea mare și deci dificil de citit, am decis să nu includ și perioada 1929-1933 (criza mondială), acest subiect fiind tratat în acest articol.

Dupa Marea Unire de la 1918 România avea un potențial economic foarte mare datorită noilor teritorii dobândite după terminarea Primului Război Mondial.

Datorită acestor teritorii anumite ramuri ale economiei au crescut foarte mult (ca potențial) fața de perioada antebelica astfel:
– suprafața agricolă a crescut  de la 6.5 milioane hectare la aproximativ 14.5 milioane;
– fondul forestier a crescut de la 2.6 milioane de hectare la 7.4  milioane hectare;
– rețeaua feroviară a crescut cu peste 250% de la 4200 km la 11000 km;
– puterea anumitor industrii a crescut cu până la 400% (industria chimică, electrică).

harta Romaniei 1914

România în anul 1914

Sursa foto: infoghidromania.com

harta Romaniei 1918

România în anul 1918


Economia României după Primul Război Mondial

România a ieșit destul de șifonată din Primul Război Mondial și acest lucru se vedea foarte mult în economia țării.

Chiar dacă avea un potențial foarte mare, economia României era la pământ ajungând la nivelul economiei din anii 1907-1910.

Producția țării se situa la  20-25 % din producția din perioada antebelica (1913-1914). România, un mare exportator de cereale înainte de război, a ajuns să importe cereale pentru a asigura consumul intern.

Pentru a redresa economia și pentru a asigura independența economică a României cât mai repede, statul român a început să se implice mai mult în economie.

Pentru o mai bună coordonare a efortului, la nivelul guvernului s-au înființat mai multe ministere în toate domeniile economice.

Statul român s-a implicat în importul de utilaje și materii prime necesare reconstruirii României și relansării economice a acesteia.

Prin acordarea de credite, statul a sprijinit înființarea multor  întreprinderi metalurgice și constructoare de mașini cum ar fi Malaxa (Bucuresti), I.A.R (Brasov), Uzinele Titan, etc.

În perioada interbelică  România a avut una din cele mai mari creșteri economice din lume (aproximativ 5.5%/an).

Datorită rezervelor mari de petrol și investițiilor făcute în industria petrolieră, România se clasa pe primul loc în Europa și pe locul șase în lume din punct de vedere al producției de petrol (1936) și pe locul doi la productia de gaze naturale (1937).

România se situa de asemenea în primele locuri și la producția de aur, ocupând locul doi în Europa după Suedia.

În perioada 1938-1939 România iși putea asigura aproximativ 80% din necesarul intern de produse industriale, producând o cantitate mare de produse petroliere, locomotive, instalații petroliere, autobuze etc.

O mare realizare a industriei românești au fost avioanele IAR 80 și IAR 81 care, la acea vreme, ocupau locul 3 în Europa, respectiv locul 4 în lume d.p.d.v. al vitezei și altitudinii.

iar 80

I.A.R. 80 deasupra Carpaților

Sursa foto: ipmsstockholm.org 

Agricultura a rămas cea mai importantă ramură a economiei, aceasta trecând prin cea mai mare reformă agrară din lume (la vremea respectivă).

S-au expropriat aproximativ 6 milioane de hectare (65% din total), astfel 1.5 milioane de familii au primit 3.5 milioane de hectare de teren arabil și 2.5 milioane hectare de pașuni.

Deși producția la hectar atât la porumb cât și la grâu era mult sub media europeană, România, datorită suprafeței arabile mari, se situa pe primul loc în Europa și pe locul 5 în lume la producția de porumb și pe locul patru respectiv zece la producția de grâu.

România era pe primul loc în lume la producția de floarea soarelui. În ceea ce privește producția de floarea soarelui și ulei din floarea soarelului România a fost multe decenii în top 10 mondial.

În perioada 1921-1938 datoria externă a  României a ajuns de la 3 miliarde de lei la 80 de miliarde.

Dacă în anul 1933 datoria externă consuma circa 35% din buget, aceasta a ajuns să consume în anul 1938 aproximativ 6-7%, ceea ce reprezenta un nivel suportabil pentru populație.

În perioada interbelică România s-a transformat dintr-o țară agrară într-o țară industrial-agrară, la export locul cerealelor fiind luat de petrol.

Puterea în stat nu mai era deținută de moșieri ci de țăranul proprietar de pământ.

În această perioada economia României a cunoscut o creștere foarte mare, toate ramurile economiei s-au dezvoltat în paralel și au dus la creșterea economiei și nivelului de trai.

Creșterea economică a luat sfârșit în 1939 când a început cel de-al Doilea Război Mondial și schimburile comerciale ale României au fost grav afectate.

Articolul despre economia României în perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial îl puteți citi aici.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.