A gira sau a nu gira? Care sunt riscurile garantării unui credit?

0

Cum se poate garanta pentru creditul altei persoane?
Cu siguranță majoritatea ați fost rugați măcar o dată de către o rudă / o cunoștință / etc. să o ajutați să obțină un credit, garantând pentru acesta.

Multe persoane, din dorința de a face o faptă bună și ghidându-și acțiunile pe baza zicalei “prietenul la nevoie se cunoaște”, acceptă cu ușurință această propunere. Situația, însă, nu este așa de simplă și nu ar trebui tratată cu superficialitate.

riscurile unui girantModalitățile prin care putem ajuta pe cineva să obțină un credit este fie să fim girant pentru persoana respectivă, fie să fim coplătitor sau codebitor alături de persoana respectivă.

Din practică am constatat însă că se mai recurge și la o a treia variantă, cea mai iresponsabilă dintre toate și pe care eu nu o recomand nimanui, respectiv: o persoană contractează un credit pentru un prieten, pe baza promisiunii prietenului de a achita toate ratele la scadență.

Care este diferenta dintre girant si coplatitor?
Girantul este persoana care garantează cu bunurile și veniturile sale beneficiarul unui credit bancar și se angajează să achite datoriile scadente ale acestuia, în cazul în care acesta din urmă ar fi incapabil să le plătească. Veniturile girantului nu sunt luate în calcul la obținerea creditului.

Codebitorul (coplatitorul) este un participant la credit, ale cărui venituri sunt luate în considerare, alături de cele ale solicitantului de credit.

În cazul în care solicitantul nu își îndeplinește obligațiile contractuale, codebitorul este obligat să plătească datoriile scadente.

Diferențe și asemănări
Girant
Codebitor
Se iau veniturile sale în calcul la obținerea creditului?
NU
DA
Trebuie să fie rudă sau să aibă aceeași adresă cu solicitantul?
NU neaparat
în general, DA
Se obligă să achite debitele restante în cazul în care solicitantul nu le achită?
DA
DA
Poate fi executat silit în cazul în care nici solicitantul și nici el nu achită debitele?
DA
DA
Se ia suma creditului în calculul gradului maxim de îndatorare în cazul în care se dorește contractarea altui credit de către girant / codebitor?
NU
DA
NU
NU
DA
DA

Ce riscuri apar daca se garanteaza creditul altcuiva?
Riscurile la care vă expuneți atunci când decideți să fiți girantul sau codebitorul altei persoane, sau, mai rău, să contractați un credit pentru altcineva, sunt multiple.

Riscul principal este acela ca solicitantul creditului să nu mai poată achita ratele și banca / instituția financiară să se îndrepte asupra dumneavoastră pentru recuperarea debitului restant.

În cazul în care nu dispuneți de suma necesară pentru achitarea datoriilor solicitantului creditului, instituția financiară are tot dreptul să înceapă executarea silită a bunurilor dumneavoastră.

În cazul în care recurgeți cumva la gestul de a contracta un credit pentru altcineva pe baza promisiunii aceluia de a achita ratele, riscurile sunt enorme.

În cazul în care semnătura persoanei respective nu apare pe contractul de credit, instituția financiară se va îndrepta exclusiv împotriva dumneavoastră pentru recuperarea debitelor restante, nefiind deloc interesată de destinația fondurilor, adică de faptul că nu dumneavoastră ați beneficiat de bani.

De asemenea, în această situatie, pentru a avea ulterior o șansă de recuperare a banilor de la prietenul pe care l-ați ajutat, trebuie încheiat un contract în fața notarului, în care să se menționeze faptul că suma respectivă i-a fost încredințată prietenului dumneavoastră și că acesta se obligă să achite ratele la scadență.

Altfel, prietenul dumneavoastră poate renunța la prietenie și poate rămâne cu banii, fără a fi obligat din punct de vedere legal să achite absolut nimic (nici către bancă și nici către dumneavoastră).

Recomandări pentru evitarea neplăcerilor
– Informați-vă temeinic înainte de a lua orice decizie de acest tip.

– Aveți grijă pe cine girați! Nu cedați la presiuni și nu girați decât persoane foarte de încredere și pe care le cunoașteți de mult timp (preferabil numai rude foarte apropiate, partener de viață etc.). Fiți prudenți și în cazul rudelor!

– În cazul în care descoperiți că sunteți coplătitor, girant sau titular de credit, fără ca dumneavoastră să vă fi dat acordul, anunțați imediat poliția și banca la care aveți respectivul credit, pentru a se lua măsurile necesare, pentru că, cel mai probabil, sunteți victima unei fraude.

– Nu contractați împrumuturi pentru altă persoană. Daca totuși doriți să recurgeți la această variantă, este recomandat să încheiați și un contract la notar care să dovedească transferul banilor și să oblige împrumutatul real la restituirea sumelor.

– Citiți cu atenție contractul pe care îl semnați. Aveți dreptul de a solicita un draft al contractului cu câteva zile înainte de semnarea acestuia, pentru a-l citi linistiți acasă sau pentru a obține consultanța de care aveți nevoie.

– Gândiți-vă mereu la cea mai rea variantă care se poate întampla și gândiți-vă dacă persoana pentru care faceți acest gest merită și este demnă de încrederea dvs.

Indiferent dacă alegeți să fiți girant sau coplatitor alături de un prieten, este esențial să faceți acest lucru după ce v-ați informat foarte bine în prealabil, pentru a înțelege exact riscurile la care vă expuneți.

Nu tratați cu superficialitate o astfel de situație!

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe Știri-economice.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.